Re: košilky
Firma by měla mít zpracovaný oběh dokladů s podpisovými vzory - tudíž někdo službu/zboží objednal, někdo to schválil, někdo to přijal na sklad, někdo to zaúčtoval, někdo uvolnil pro placení ...
U nás košilky fungují a nemáme problém s tzv. auditní stopou.
Je mi jasné, že ve firmě, kde to vše zařizuje jeden člověk to je o něčem jiném, ale stejně bych na nich trvala (nebo aspoň na popisech - jako externí účetní bych bez košilky nebo popisků nemohla dobře účtovat).
no tak tedy auditní stopa není o košilkách... důležité jstou objednávky, smlouvy, podpisy oprávněných osob na dokladech a ne košilky, to je dle mého přežitek
Nevím čemu říkáte "košilky", ale k přijatým dokladům se dává výdajový doklad, na faktury dávám razítko - došlo dne datum a další razítko kde je Kč MD/DAL a když je faktura zaplacena, tak dám razítko zaplaceno.
Byla jsem na kontrole na FU a byli spokojeni -jo a ještě na konci roku vyjíždím sestavy FP, FV, výdajové doklady, příjmové - vše měsíčně -ale ještě k tomu chtějí na FU ještě zálohu účetníctví na CD
košilka - u nás je to papír A5 na šířku - je na něm předtištěno logo firmy, místo na nalepení čárového kódu /kód slouží při evidenci dokumentů ve firmě/, pak jsou tam předtištěny kolonky na:
datum přijetí materiálu/zboží - tam se podepisuje a doplňuje datum skladník, pak místo pro podpis nákupčího, místo pro vyjádření odpovědného pracovníka - co to vlastně na té faktuře je - ten uvede též např. číslo zakázky na kterou to bylo použito a pak místo na předkontaci a podpis účetní. Nedovedu si představit, že by všechny informace psali přímo na doklad - a když se při jakékoliv kontrole někdo zeptá, tak vím kdo je odpovědný za nákup, za schválení ...
Děkuji za všechny odpovědi. Pro upřesnění uvádím:
jsme malá firma, jedna účetní, 8 zaměstnanců, asi
750 VF, 420 PF. Vše kontroluje daňový poradce, který
tyto košilky požaduje. Košilka znamená vytištění podle
vzoru, nastříhání a následně vyplnění ručně a nalepení
na doklad. Což je několikanásobně práce a času.
Program toto neumožňuje. Vendy, prosím, jaký
máte program?
Všem přeji klidné svátky
Používám SW Pohoda. Vytvořila jsem si v návrháři sestav "košilku", kterou jsem dlouhá léta tiskla a pak lepila na faktury. Pak mi daňový poradce řekl, že mu úplně stačí vytištění "komprimované" verze košilek, jednou za rok. Tato předkontace pak za všechny faktury vyšla na cca 15 listů + soupis závazků.
Jaký účetní SW používáte?
Před lety to po mne daňový poradce taky chtěl. Po upozornění, že jsou i jiní poradci, už to nechtěl.
Jinými slovy : žádné košilky nevytvářím ani netisknu. Každá došlá faktura má unikátní interní číslo a pod tímto číslem je v IS k nalezení vše - účtování, číslo zakázky, středisko apod.
Pokud má daňař, auditor nebo kontrola z FÚ zájem, poskytnu xls soubor se všemi účetními údaji. Proč ještě dělat nějaké duplicity ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 12. 2013 17:13
Dobrý den,
vypracováváte v PU tzv. košilky?
Děkuji za odpověď
Kamila