Re: splatnost 1 rok -ještě jednou
Evropská směrnice o postupu proti opožděným platbám v obchodních transakcích byla implementována do našeho právního řádu.
Řeší to zákonně i obchodní zákoník i po 1.1.2014 nový občanský zákoník.
Nevím, co vás k tomu vede sjednat si tak dlouhou dobu splatnosti, navíc to má svá nezanedbatelná rizika.
Kupní smlouva neznamená, že splatnost je "delší".
Proč si neujednáte splátky?
Re: splatnost 1 rok -ještě jednou
A jak bych prosím měla postupovat při splátkách? Vysvětlím to, ruším svou zemědělskou činnost a prodávám zásoby a je to velká částka a rovnou s kupujícím jsme se domluvili (ze známosti) že mi to zaplatí při dalších dotacích, proto delší splatnost.
A kdybych vystavila fakturu, kde dám 30 dnů splatnost, jak potom se splátkami?
Předem moc děkuji za pomoc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 12. 2013 8:40
Dobrý den, chtěla jsem seště jednou zeptat ohledné délky splatnosti faktury. Ukončuji jednu živnost a prodávám zásoby, s kupujícím jsme se domluvili na roční splatnosti, ale já vím, že podle zákoniku může být splatnost na faktuře 30 dní (v některých případech 60 dnů), tak mi bylo i odpovězeno v mém předchozím dotazu. Ale nevím jak to mám teď vyřešit aby to bylo správně. Mohu místo faktury udělat kupní smlouvu, kde se platební podmínky domluví na takto velkou splatnost? Jsem ještě plátce DPH, takže to musím teď odvést a zase nevím zda na základě kupní smlouvy tostačí.Poradíte jak mám postupovat v tomto případě?