Výpověď a úřad práce

• (neregistrovaný)

28. 12. 2013 17:42

Dobrý den,

u zaměstnavatele mám pracovní poměr na dobu neurčitou, jelikož se zaměstnavatelem nejsem spokojená a nechová se k zaměstnanci korektně ,chtěla bych dát výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Zajímalo by mě , zda mám nárok od úřadu práce na podporu, v jaké výši a jak dlouho. Zatím jiné pracovní místo nemám. Dále by mě zajímalo , zda zaměstnavatel může donutit zaměstnance podepsat dodatek ke smlouvě , kde ve mzdě je zahrnuta i odměna za práci přesčas ve výši 150 hod ročně.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2013 19:31

v.e.n.d.y.

Re: výpověď a úřad práce
      Nárok na podporu máte, ale zkrácenou, tedy jen 45%. Délka závisí na Vašem věku, kopíruji: Podporu v nezaměstnanosti mohou dostávat lidé, kteří splní všechny zákonem dané podmínky po dobu 5 měsíců do 50 let věku. Lidé, kteří jsou starší 50 let (do 55 let) mohou získat podporu v nezaměstnanosti na dobu maximálně 8 měsíců. Lidé nad 55 let pak mohou využívat podporu v nezaměstnanosti až po dobu 11 měsíců. Dodávám,že maximálně lze brát podporu 14 473,- Kč.
      Pracovní smlouva je oboustranný akt a bez Vašeho souhlasu a podpisu nemůže nic zaměstnavatel měnit.

• 29. 12. 2013 8:46

verinka (neregistrovaný)

děkuji za odpověď. Dočetla jsem se, kdybych do výpovědi uvedla z jakého důvodu odcházím, mohla bych dostat podporu ve výši 65% Nemohu však uvést , že odcházím z nesouhlasem z chování šéfa k zaměstnancům. Mohla bych tedy uvést důvod péče o dítě do 4 let, neboť 2 x týdně máme prac.dobu do 16.30 hodin a zaměstnavatel mi nechce umožnit upravit prac. dobu, z důvodu uzavření školky v 16.30 hod.

• 29. 12. 2013 16:57

xxxx (neregistrovaný)

osobně si myslím, že to nejde, protože péče o dítě do 7let je jen z důvodu, že nemáte zajištěné hlídání pro dítě, že nemáte tu školku.

• 29. 12. 2013 22:54

PetraKá (neregistrovaný)

Já bych k tomu ještě dodala, že zaměstnavatel má povinnost vyhovět žádosti o zkrácení pracovního úvazku z důvodu péče o dítě, pokud o to zaměstnanec požádá a zaměstnavatel neprokáže, že mu k tomu svolení brání důležité provozní důvody. P.

• 29. 12. 2013 22:56

PetraKá (neregistrovaný)

Ještě - pokud by vám zaměstnavatel nechtěl vyhovět, trvejte na jeho písemném vyjádření. Pokud pak dáte výpověď a na pracáku prokážete, že to bylo právě z tohoto důvodu, podpora se vám pravděpodobně krátit nebude. P.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).