Rezervní fond - vytvoření

• (neregistrovaný)

29. 12. 2013 22:19

Dobrý den. Ráda bych požádala o radu pro úplného začátečníka v účetnictví.
    Tvorba rezerv ze zisku - s.r.o.. Firma je první rok v zisku, jak je to, prosím, s tvorbou rezerv? Konkrétně vytvoření rezervy na pohledávku, pokud je dlužník v insolvenčním řízení. Nemůžu se dopátrat, zda je povinnost vytvořit v tomto případě rezervní fond (dostala jsem úkol pozjišťovat).
    Najde se tu trpělivý človíček, který mi poradí, jak se o tom účtuje, jaké podklady jsou k vytvoření rezervy potřeba a zda je vytvoření rezervy daňový náklad?
    Zákon o rezervách jsem moc nepobrala.
    Děkuji předem za jakoukoliv reakci. P.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 12. 2013 11:43

alli (neregistrovaný)

Re: Rezervní fond - vytvoření
      rezervní fond a rezervy jsou úplně něco jiného, rezervní fond tvoří společnosti povinně dle obchodního zákoníku, účetní rezervy tvoří většinou auditované společnosti pro krytí budoucího rizika - rezerva na daň z příjmů, nevyčerpanou dovolenou, nebo rezerva na opravu majetku (může být za určitých podmínek daňovým nákladem)
      u pohledávek se tvoří tzv. opravné položky - 558 nebo 559/391
      přihlásili jste se do insolvenčního řízení? pokud ano, podívejte se do §8 zákona o rezervách
      pokud chcete další podrobnosti, zkuste si zadat přes google.cz
      rezervní fond, rezervy, orpavné položky

• 30. 12. 2013 11:52

PetraKá (neregistrovaný)

No, vidíte, jak jsem to pomotala. Proto jsem se, já pako, nemohla dopracovat k nějakému výsledku... Rezervy jsou pro mě španělskou vesnicí.
      K insolvenčnímu řízení jsme se zatím nepřipojili. Já z toho zákona o rezervách nejsem moc moudrá, ale děkuji za nakopnutí, zkusím hledat podle rady.
      Ještě k tomu zaúčtování - rozumím tomu tak, že pokud by jsme se přihlášili k insolvenčnímu řízení, dala bych na 558 (zákonné opravné položky), pokud ne, dám na ostatní opravné položky 559?

Děkuji moc za pomoc a ochotu P.

• 30. 12. 2013 12:58

alli (neregistrovaný)

pokud se nepřihlásíte, můžete ještě za určitých podmínek vytvořit daňovou OP na 558 dle §8a nebo 8c ZoR

• 30. 12. 2013 17:56

PetraKá (neregistrovaný)

Děkuji, to si znamenám a budu hledat.

Díky moc P.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).