Re: Rezervní fond - vytvoření
rezervní fond a rezervy jsou úplně něco jiného, rezervní fond tvoří společnosti povinně dle obchodního zákoníku, účetní rezervy tvoří většinou auditované společnosti pro krytí budoucího rizika - rezerva na daň z příjmů, nevyčerpanou dovolenou, nebo rezerva na opravu majetku (může být za určitých podmínek daňovým nákladem)
u pohledávek se tvoří tzv. opravné položky - 558 nebo 559/391
přihlásili jste se do insolvenčního řízení? pokud ano, podívejte se do §8 zákona o rezervách
pokud chcete další podrobnosti, zkuste si zadat přes google.cz
rezervní fond, rezervy, orpavné položky
No, vidíte, jak jsem to pomotala. Proto jsem se, já pako, nemohla dopracovat k nějakému výsledku... Rezervy jsou pro mě španělskou vesnicí.
K insolvenčnímu řízení jsme se zatím nepřipojili. Já z toho zákona o rezervách nejsem moc moudrá, ale děkuji za nakopnutí, zkusím hledat podle rady.
Ještě k tomu zaúčtování - rozumím tomu tak, že pokud by jsme se přihlášili k insolvenčnímu řízení, dala bych na 558 (zákonné opravné položky), pokud ne, dám na ostatní opravné položky 559?
Děkuji moc za pomoc a ochotu P.
pokud se nepřihlásíte, můžete ještě za určitých podmínek vytvořit daňovou OP na 558 dle §8a nebo 8c ZoR
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 12. 2013 22:19
Dobrý den. Ráda bych požádala o radu pro úplného začátečníka v účetnictví.
Tvorba rezerv ze zisku - s.r.o.. Firma je první rok v zisku, jak je to, prosím, s tvorbou rezerv? Konkrétně vytvoření rezervy na pohledávku, pokud je dlužník v insolvenčním řízení. Nemůžu se dopátrat, zda je povinnost vytvořit v tomto případě rezervní fond (dostala jsem úkol pozjišťovat).
Najde se tu trpělivý človíček, který mi poradí, jak se o tom účtuje, jaké podklady jsou k vytvoření rezervy potřeba a zda je vytvoření rezervy daňový náklad?
Zákon o rezervách jsem moc nepobrala.
Děkuji předem za jakoukoliv reakci. P.