Re: zvýhodnění na dítě
Tím, že si dítě zapíše do prohlášení a prohlášení podepíše, stvrzuje pravdivost údajů, tj. že s dítětem má společnou domácnost.
>>>>>>>>Prosím o pomoc pro začátečnici, zaměstnanec teď
>>>>>>>>přinesl rodný list dítěte, které má s přítelkyní již
>>>>>>>>od
>>>>>>>>10/2013. Co musí doložit, když to bude chtít
>>>>>>>>zohlednit
>>>>>>>>v
>>>>>>>>ročním vyúčtování? Děkuji a přeji hezký nový rok.
>>>>>>>
>>>>>>>doplní si do daňového prohlášení dítě, se kterým žije
>>>>>>>ve společné domácnosti a donese potvrzení od
>>>>>>>zaměstnavatele přítelkyně, že ona si neuplatňuje
>>>>>>>daňové
>>>>>>>zvýhodnění.
>>>
>>>PROČ ? Přítelkyně?
>>>Z ohledem na které §§ ZDP?
>>
>>a proč ne? vždy chci od druhého z rodičů, ať už je to
>>manžel(ka) nebo druh(družka) potvrzení, že on
>>neuplatňuje
>
>A u přítelkyně - družky podle kterého § ZDP ?
>Nebo je to jen proto, že to chce mzdová účetní?
Vy jste ještě nikdy neměl(a) kontrolu z FÚ? Já za 20 let své praxe jsem jich již měla nespočet....
>
Za svých 20 let samostatné praxe jsem už zažila pár kontrol a věřte nebo nevěřte, potvrzení od přítelkyně zaměstnance nechtěli vidět. Ale naopak jsem zažila, že na firmu poslal zaměstnanec v případě, kdy jsem mu jako "opatrná" mzdová účetní nedala slevu na poplatníka při nástupu v polovině měsíce při podepsaném prohlášení, právníka.
Možná platí jiný kraj, jiný mrav. U nás při kontrole požadují potvrzení, že druhý rodič daňové zvýhodnění neuplatňuje. Nevidím v tom žáden problém, naopak se mi to zdá správné (když už zákonodárci si neuvědomili, že dítě nemají pouze manželé). V opačném případě by nebyla zachována rovnost, když po jednom se potvrzení požaduje a po druhém nikoliv.
Povinnost potvrzení je v par. 38i. odst. 3 písm. c). - sice se píše o manželích, ale než se při kontrole dlouze přít o tom, zda autor zákona jen nedomyslel že všichni rodiče dnes nejsou manželé, je lepší vyžadovat i od druhů a družek. Naopak - u rozvedených a svobodných matek, které podávají přiznání, bývá někdy problém dokázat, že není druhý partner, který by měl dodat potvrzení. Od mé kolegyně skoro každý rok chtějí rozvodový rozsudek, který mají již několik let ve spisu.
Ale firma nic netvrdí - to, že slevu neuplatňuje družka zaměstnance tvrdí přece zaměstnanec a také po podepíše v prohlášení poplatníka. Jak má třeba firma dokazovat, že dítě vůbec existuje, když si pomalu ani se souhlasem zaměstnance nesmí ofotit a založit rodný list dítěte?
Tady se přikláním k tečce. Zákon po zaměstnanci požaduje doložit plátci , že druhý z manželů neuplatňuje (pokud jsou manželé). Nic víc.
Povinnosti mohou být ukládány pouze zákonem.
V zákoně nic o doložení "křížového potvrzení" pro druha, družku (pokud mají spolu vlastní dítě) není.
Tudíž plátce svou zákonnou povinnost splnil.
On sice předkládá, ale nic takové netvrdí.
Tady jde výklad nad rámec zákona.
Ještě poznámka:
V Dani z příjmu s komentářem - Pelc, Pelech je to okomentováno takto (komentář k §38l):
Obecně uvedené doklady - průkazy jsou nutné při uplatňování odpočtů zaměstnancem u zaměstnavatele jako plátce daně. Zaměstnavatel nemá ani nemůže mít oprávnění správce daně. Pro jednotlivé typy odpočtů je proto stanoven taxativně "průkaz", při jehož předložení ( je-li současně podepsáno řádně vyplněné Prohlášení) zaměstnavatel odpočet poskytne.
Já jen říkám, že zaměstnavatel nemá zákonné prostředky, jak to skutečně zjistit. Pokud zaměstnanec podepíše prohlášení,v němž uvede nepravdivé údaje, pak často zaměstnavatel nemá šanci.
Zaměstnavatel nemá pravomoc policie.
Tím ovšem jednání zaměstnance neobhajuji, je to ze strany zaměstnance podvod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 1. 2014 7:56
Prosím o pomoc pro začátečnici, zaměstnanec teď přinesl rodný list dítěte, které má s přítelkyní již od 10/2013. Co musí doložit, když to bude chtít zohlednit v ročním vyúčtování? Děkuji a přeji hezký nový rok.