Re: marodění
>Dobrý den,
>ode dneška marodím ve výpovědní lhůtě,která mi končí
>31. 1. 2014. Chtěla bych se zeptat, když mi první 3 dny
>nikdo nic neplatí,může mi přijít i tak kontrola?A když
>mi kontrola od zaměstnance v průběhu 14ti dnů
>přijde,má právo mi nedat žádné peníze za měrodění za prvních
>14 dnů nebo mi může strhnout jen část peněz??A když
>jsem u té výpovědní lhůtě..nechtěl mi dát dovolenou (mám
>stále 6,5 dne dovolené) a jelikož marodím,tak si ji už
>ani nevyberu do konce výpovědí doby, musí mi ji
>proplatit?Co když mi ji neproplatí,jak se můžu bránit?
>
>Děkuji
Pokud jste nemocná, tak vás snad nemusí zajímat, zda vám může přijít kontrola v době, kdy nejsou vycházky. To zase bude zřejmě nějaké vymyšlená nemoc, kterou zaplatí pracující lid.
>
Vy nejste nemocná ? Vy jste doma kvůli problémům se zaměstnavatelem ?
Ano, viz Zákoník práce, § 192: "Porušil-li zaměstnanec v období prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v období prvních 21 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v období prvních 21 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti povinnosti uvedené v odstavci 6 větě první, které jsou součástí režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, může zaměstnavatel se zřetelem na závažnost porušení těchto povinností náhradu mzdy nebo platu snížit nebo neposkytnout. Náhrada mzdy nebo platu nesmí být snížena nebo neposkytnuta, jestliže byla pro totéž porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce dána zaměstnanci výpověď podle § 52 písm. h)."
Na kontrolu může přijít i v prvních 3 dnech.
Pokud Vám zbyla nějaká dovolená, tak ta se při skončení poměru proplácí. Pokud by ji neproplatil, stěžujte si nejprve u něj a pokud to nepomůže, tak na inspektorátu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
2. 1. 2014 11:13
Dobrý den,
ode dneška marodím ve výpovědní lhůtě,která mi končí 31. 1. 2014. Chtěla bych se zeptat, když mi první 3 dny nikdo nic neplatí,může mi přijít i tak kontrola?A když mi kontrola od zaměstnance v průběhu 14ti dnů přijde,má právo mi nedat žádné peníze za měrodění za prvních 14 dnů nebo mi může strhnout jen část peněz??A když jsem u té výpovědní lhůtě..nechtěl mi dát dovolenou (mám stále 6,5 dne dovolené) a jelikož marodím,tak si ji už ani nevyberu do konce výpovědí doby, musí mi ji proplatit?Co když mi ji neproplatí,jak se můžu bránit?
Děkuji