OSVČ a neschopenka

• (neregistrovaný)

3. 1. 2014 8:04

Dobrý den,

moje matka je OSVČ , nyní měla úraz a nemůže vykonávat práci a zůstane tak bez peněžních prostředků. V nemocnici ji vystavili neschopenku a řekli ji , že to vypadá tak na rok v neschopnosti. Chtěla jsem se zeptat, jaké má matka možnosti získat fin.prostředky, platila si zákonné zdravotní a sociální pojištění a zda má ukončit po dobu nemoci podnikání. Prosím o podrobné vysvětlení.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2014 8:08

mirka.p (neregistrovaný)

Re: OSVČ a neschopenka
      Dobrý den,

záleží na tom, jestli si v rámci sociálního pojištění platila i nemocenské pojištění, je totiž nepovinné a zdaleka ne každá OSVČ si jej platí.

• 3. 1. 2014 8:13

EvaP (neregistrovaný)

já doplním - jestli si neplatila dobrovolně nemocenské pojištění, tak je jí neschopenka k ničemu, nemocenské dávky neobdrží... raději ať pozastaví živnost, pokud tak totiž neučiní, tak je povinna dál platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění (pokud tedy maminka pracuje pouze na ŽL)... něco jiného by bylo, pokud by byla i zaměstnaná, ale to dle Vašeho dotazu není

• 3. 1. 2014 10:31

. (neregistrovaný)

Napište přesné datum
      Vloni to bylo tak, že živnost se na živnostenském úřadu dala přerušit pouze dopředu, ne zpětně. Ale protože již pár let není povinné hlásit přerušení na živnostenském úřadu, tak se dalo využít toho, že se přerušení živnosti nahlásilo do 8 dnů od přerušení "jen" na správě sociálního zabezpečení a na zdravotní pojišťovně. Jak je to přesně letos nevím. Nejsem ale pro toto odborník a nepřihlašuji se k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu 

• 3. 1. 2014 10:50

verinka (neregistrovaný)

úraz se jí stal 1.1.2014 a neschopenku má od 2.1.2014, žádné dobrovolné pojištění si neplatila, pouze to zákonné.
      děkuji za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).