prosím o radu. Jsem OSVČ a provozuji svou činnost v podnájmu. Majitel objektu pronajímá prostory nájemníkovi, který je podnajímá mě. Prostory mají dvě samostatné provozovny, které nelze oddělit (společný kotel). V každné provozovně je jiný podnájemník, já a podnájemník č. 2. Nájemník mi navrhuje změnu podnájemní smlouvy tak, abych já, jako podnájemník podnajala prostory podnájemníkovi č. 2. Je tento vztah vůbec právně možný a budou vystavené faktury za podnájemné daňově uznatelný náklad?
Druhý dotaz, je k daňově uznatenému nákladu. Pokud já jako podnájemník budu provádět stavební úpravy, např. sádrokartonové příčky a podobně, mohu si tyto náklady vést jako daňově uznatelné?
1. ano takhle to fungovat může a vše bude daňově uznatelné
2. to záleží na smlouvě s pronajímatelem, respektive vlastníkem v poslední fázi ... každopádně bude to spíš technické zhodnocení, které se bude odepisovat. dle smlouvy (či dohody) se určí kdo jej bude odepisovat.
7. 3. 2012 15:17
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem OSVČ a provozuji svou činnost v podnájmu.
Majitel objektu pronajímá prostory nájemníkovi, který je podnajímá mě. Prostory mají dvě samostatné provozovny, které nelze oddělit (společný kotel). V každné provozovně je jiný podnájemník, já a podnájemník č. 2. Nájemník mi navrhuje změnu podnájemní smlouvy tak, abych já, jako podnájemník podnajala prostory podnájemníkovi č. 2. Je tento vztah vůbec právně možný a budou vystavené faktury za podnájemné daňově uznatelný náklad?
Druhý dotaz, je k daňově uznatenému nákladu.
Pokud já jako podnájemník budu provádět stavební úpravy, např. sádrokartonové příčky a podobně, mohu si tyto náklady vést jako daňově uznatelné?
Děkuji za odpověď.
Jana Horáková