Re: výdaje procentem??
Dle mého názoru mohou uplatnit výdaje procentem z příjmů i u příjmů ze sdružení. Do daňového přiznání se ale pak uvádí převzaté příjmy (ne příjmy po odečtu výdajů). Kombinaci výdaje procentem z příjmů a skutečné výdaje pod jedním § (§ 7 ZDP) nelze. Nejsem ale pro toto odborník a nepřihlašuji se k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu
Diskuzní forum pandora.cz zrušili už na konci minulého roku. Tak uvidíme, jak dopadne ve světle NOZ toto forum. Docela by bodl již dříve navrhovaný bod 9 v pravidlech.
OT: opatrnost, odpovědnost
Nejsem ale pro
>>>toto
>>>odborník a nepřihlašuji se k odbornému výkonu jako
>>>příslušník určitého povolání nebo stavu
>>Opatrnost nade vše :-).
>>Vůbec to nebude jednoduché.
>
>Diskuzní forum pandora.cz zrušili už na konci minulého
>roku. Tak uvidíme, jak dopadne ve světle NOZ toto
>forum. Docela by bodl již dříve navrhovaný bod 9 v
>pravidlech.
Osobně si myslím, že to je docela problém.
Opatrnost a to individuální je na místě.
Jen ovšem otázka obchodního modelu BC, zda by takové prohlášení (tedy bod 9) bylo postačující.
Obecně pokud odborníci pod hrozbou §2950 začnou přispívat méně, může to ohrozit obchodní model BC.
Já osobně se začínám rozmýšlet, zda a na co vůbec jsem ochotna odpovídat. V tom souhlasím s Pavlem, výklad co je úplata, případně jiný prospěch a co lze podřadit pod pojem za "odměnu" lze velmi dobře právníky "ohnout".
Re: OT: opatrnost, odpovědnost
>> Nejsem ale pro
>>>>>toto
>>>>>odborník a nepřihlašuji se k odbornému výkonu jako
>>>>>příslušník určitého povolání nebo stavu
>>>>Opatrnost nade vše :-).
>>>>Vůbec to nebude jednoduché.
>>>
>>>Diskuzní forum pandora.cz zrušili už na konci
>>>minulého
>>>roku. Tak uvidíme, jak dopadne ve světle NOZ toto
>>>forum. Docela by bodl již dříve navrhovaný bod 9 v
>>>pravidlech.
>>Osobně si myslím, že to je docela problém.
>>Opatrnost a to individuální je na místě.
>>Jen ovšem otázka obchodního modelu BC, zda by takové
>>prohlášení (tedy bod 9) bylo postačující.
>>Obecně pokud odborníci pod hrozbou §2950 začnou
>>přispívat méně, může to ohrozit obchodní model BC.
>>Já osobně se začínám rozmýšlet, zda a na co vůbec
>>jsem
>>ochotna odpovídat. V tom souhlasím s Pavlem, výklad
>>co
>>je úplata, případně jiný prospěch a co lze podřadit
>>pod pojem za "odměnu" lze velmi dobře právníky
>>"ohnout".
>No naháníte mi strach, mám sem přestat radši
>nakukovat? Kam všichni spějeme?
Vendy,
nakukovat můžete, na to paragraf v NOZ není. Četl jsem NOZ několikrát. :-))
A kam naše právo spěje? Asi k modelu USA, kde např. odsoudili výrobce mikrovlnek, že na mikrovlnkách není výslovné upozornění, že mikrovlnky neslouží pro usušení srsti koček. Nepoučená osoba přišla o kočku a vyhrála spor.
Skoro to vypadá, že NOZ má zejména sloužit k zajištění práce pro desítky tisíc právníků, jak tvrdí někteří kritici NOZ.
Hezký den!
Pravidlo 9: opatrnost, odpovědnost
Aleno,
domnívám se, že v případě sporu by pro odpovídajícího bylo výhodou, že nějaké Pravidlo 9 relativizující "odbornost" odpovědí, existuje.
Rozhodně by to nebylo ke škodě odpovídajícímu.
Že si to pan Haken nemyslí, je jeho věc. Odpovídající se asi zachovají podle toho.
Hezký den!
Re: Pravidlo 9: opatrnost, odpovědnost
Pavle, to je právě ono.
Co je pro jednoho výhodou, může být nevýhodou druhého.
Dle mého názoru, tady se střetávají 2 strategie - strategie "bezpečnosti" a strategie podnikatelského modelu.
Domnívám se, že na straně pana Hakena může panovat obava, že takové upozornění nebude svědčit podnikatelskému modelu BC.
Ale to je jen moje úvaha. Vyhodnocení je pouze na provozovateli BC.
Když jsem kdysi účtovala 3 OSVČ a jejich také jejich 1 společné sdružení vedla jsem tehdy 4 jednoduchá účetnictví samostatně. U každého jsem v rámci závěrek vyčíslovala příjmy a výdaje. Příjmy u sdružení a výdaje u sdružení jsem ve stejném poměru k sobě rozdělila na tři díly dle dohodnutých podílů. S těmito částkami jsem dále pracovala samostatně u jednotlivých OSVČ.
Kdyby něktérá OSVČ chtěla uplatňovat v rámci svých příjmů z podnikání své výdaje %, asi bych v tom neviděla problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 1. 2014 8:09
Mám klienty, kteří v roce 2013 v období leden-červenec podnikali každý samostatně. V předchozích letech uplatňovali výdaje procentem, protože jejich druh podnikání nepřinášel skoro žádné náklady. Jednalo se převážně o zahraniční osoby. Od srpna vstoupili k jednomu dalšímu podnikateli do sdružení více fyzických osob, kde se ale uplatňují skutečné výdaje. Jak postupovat při sestavování daňového přiznání za rok 2013? Musím pro celý rok použít jen skutečné výdaje, i když za tu samostatnou část podnikání vlastně žádné neměli? Platí i při této změně během roku pravidlo, že ke všem příjmům podle § 7 uplatníme výdaje podle skutečnosti a nebo výdaje procentem, že tedy nemůžeme kombinovat a uplatnit pro jedny příjmy procento a pro druhé příjmy výdaje podle skutečnosti? Paušál buď na všechno, nebo na nic. Děkuji