Sleva na dítě a prarodič.....

• (neregistrovaný)

5. 1. 2014 10:30

dobrý den,
    jsem rozvedená, děti mám ve své péči, jsem OSVČ a výdaje uplatňuji paušálem, tudíž si nemohu uplatnit slevu na své 2 nezletilé děti...mohl by si je uplatnit můj otec? pobírá ale důchod a přitom si přivydělává(podmínka společné domácnosti zde je)...je to možné, nemohu se nikde dočíst? moc děkuji za info

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2014 10:47

. (neregistrovaný)

Re: sleva na dítě a prarodič.....
      Dle mého názoru si v tomto případě nemůže dědeček uplatnit slevu na vnoučata z důvodu, že Vy máte příjmy, z nichž by byste mohla daňové zvýhodnění uplatnit (pokud byste např. uplatnila skutečné výdaje). Nejsem ale pro toto odborník a nepřihlašuji se k odbornému výkonu jako příslušník určitého povolání nebo stavu :-(

ZDP § 35c
      Daňové zvýhodnění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob
      (6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojenec, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, vnuk a dítě nebo vnuk druhého z manželů, pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, ....

• 5. 1. 2014 10:48

v.e.n.d.y.

Najdete v §35c/ odst.4 zákona o daních z příjmů, dědeček musí splňovat další podmínky přiznání bonusu (min. výdělek, společná domácnost ..)

• 5. 1. 2014 11:01

jarmilanov (neregistrovaný)

přečetla jsem si, ale moudrá z toho stejně nejsem:-(, dědeček splňuje společnou domácnost a výdělek min. mzdy...ale může si on uplatnit když já mám "příjmy" z OSVČ, uplatňuji paušálem a nemohu si tudíž uplatnit? ani naše mzdová účetní v práci nedokáže odpovědět...

• 5. 1. 2014 12:41

H,P (neregistrovaný)

Ne, nemůže, protože Vy máte příjmy ze kterých lze daň. zvýhodnění uplatnit. Přesně jak psal/a .

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).