Re: Aktivace materiálu
To záleží, jak budete kalkulovat prodejní cenu, jestli si tam práci na úpravě materiálu také započítáte. Podle mě úpravou materiálu vzniká polotovar a mělo by se o něm tak účtovat, protože třeba při roční závěrce Vám zůstane na skladě zásoba, na kterou jste vynaložili vlastní práci, tedy ve vyšší ceně, než jste nakoupili. Neúčtováním o polotovarech (nebo tedy alespoň o aktivaci materiálu, jak uvádíte), zkreslujete aktiva.
O aktivaci materiálu - navýšení ceny materiálu, na který jsme vynaložili vlastní práci účtujeme - to je takto nyní v pořádku, snad? Jen jsem měla takovou úvahu, že si děláme tímto výnos a zda se dá uvažovat, pokud by se zrušila aktivace, že se výsledek změní přesně o rozdíl účtu 621 a 501, kde je aktivace zobrazena.
Tak znovu v číslech:
nákup materiálu 112/111 za 100,-
výdej na opracování 501/112 za 100,-
zaplacené mzdy, případně další náklady 5xx/3xxx za 50,-
aktivace materiálu 112/621 za 150,-
V tuto chvíli jste ve výsledku na nule, jen jste zvýšili hodnotu aktiv na 112
Výdej opracovaného materiálu do výrobku 501/112 za 150,-
prodej výrobku za prodejní cenu, která obsahuje aktivovaný materiál 311/601 ( a teprve zde Vám vzniká zisk a záleží tedy na kalkulaci, jak velký bude)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 1. 2014 16:53
Nakoupíme materiál 112/111, uděláme s ním operaci přepracování, kterou aktivujeme. Účtujeme v původní ceně 501/112 a v nové vyšší cené 112/621. Následně materiál zpracujeme. Tato vyšší cena se dále používá pro výpočet v kalkulacích. Můj dotaz zní. Pokud toto navýšení ceny zrušíme, tedy zrušíme aktivaci, tím nám v hospodářském výsledku zanikne rozdíl nákladů účtu 501 a výnosů účtu 621, tedy výnos, nebo to nelze takto posuzovat-ovlivní to celý hospodářský výsledek? Moc děkuji za radu.