Re: MOC PROSÍM - jednorázová práce
Peníze byly vyplaceny v prosinci. Potřebuji to udělat tak, aby on nemusel podávat DP a my si to mohli dát do nákladů. Jakou nejlépe smlouvu sepsat nevím. DPP? Smlouvu o dílo? Jo, je to všude stejné :-(, ale když to odmítnu řešit zpětně a dám to nedaňově, budu mít problém.
Re: MOC PROSÍM - jednorázová práce
Škoda, že ty peníze odešly už v prosinci nebo, že mu nebyly vyplaceny v hotovosti. Řekla bych, že nejsnazší by byla DPP. Ta je do 300 hodin ročně a do 10 000 měsíčně se nemusí platit ZP a SP. On je ale důchodce a nemá nárok na slevu na poplatníka, takže by se musela uzavřít dohoda na částku 7 059 Kč hrubého a z toho je daň 15 %, takže mu zůstane těch jeho 6 000 Kč čistého.
Nevím, jestli to jde udělat teď spolu s ostatními výplatami za prosinec, když už jste mu to vyplatili v prosinci a daň odvést teď v lednu. Nikdy jsem se s tím nesetkala. Třeba se Vám ozve někdo zkušenější. Je to neštěstí, když jste postavena před hotovou věc. Přitom přece o nic nejde - jen Vám tu informaci měl šéf dát předem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 1. 2014 8:58
Dobrý den, prosím o radu, jak správně ošetřit tuto situaci: jsme s.r.o., důchodce pro nás udělal práci, dostal odměnu 6.000,- Kč. Jiný příjem než důchod a těchto 6.000,- neměl. Takže nemusí podávat DP, že? Jak to ale bude u nás? Jednatel mi toto sdělil, až když už byla práce hotová a peníze odeslané z banky. Že mám zpětně sepsat smlouvu, aby to bylo v pořádku. A jak účtovat? V bance na účet 5XX? Nebo přes mzdy? Prosím o radu!! Děkuji