Prodej bez živnostenského oprávnění

• (neregistrovaný)

7. 1. 2014 8:48

Prosím o radu v ohledně prodeje drobných předmětů /odznáček/ pro podporu výdajů kočičího depozita. Jsem zaměstnanec, nemám ŽL, prodej by probíhal na AUKRU, ale nechci se dostat do situace, kdy bych z tohoto prodeje měla problém. Sama z tohoto prodeje nebudu nic inkasovat, pouze vložím nějaký náklad na pořízení odznáčku a nejednalo by se o velké částky ani nákladů ani zisků.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2014 0:50

Hon Za (neregistrovaný)

Re: Prodej bez živnostenského oprávnění
      Berte mě prosím s rezervou, třeba mě jiní opraví. Osobně se domnívám, že živnostenské povolení je třeba pouze k podnikání, tedy soustavnou činnost za účelem zisku. Pokud předem plánujete, že z toho nebude nic mít a opravdu to tak bude, tak se domnívám, že o podnikání nejde a tedy žádné živnostenské oprávnění mít nemusíte.

Myslím, že i v případě nahodilého zisku (třeba prodáte něco, co doma už nepotřebujete a něco na tom vyděláte, ale nejde o soustavnou činnost), není třeba žádného živnostenského oprávnění.

Nicméně z pohledu daní asi bude záležet na tom, zda se vejdete do nějakých limitů a nikoli na tom, zda jde o podnikání nebo nikoli.

• 8. 1. 2014 9:53

. (neregistrovaný)

V jaké smyslu máme chápat " z tohoto prodeje nebudu nic
      inkasovat " ? Budete prodávat zdarma?
      Prosím upřesněte

• 10. 1. 2014 17:49

rika (neregistrovaný)

Tím je myšleno to, že odznáček nechám vyrobit na svůj náklad a na zřízený účet pro depozitum by přišly peníze za nákup odznáčku. Ty peníze by byly jen a jen pro účely depozita, ten náklad výroby a zaslání nakupujícímu by byl takový můj příspěvek na dobrou věc a ještě k tomu by přispěli lidé, kteří by si výrobek zakoupili. Jasně že depozita potřebují například konzervy, deky apod. ale i peníze, pokud kočka onemocní a musí se s ní na vetrinu a ty peníze by pa přišly například na toto.

• 10. 1. 2014 22:16

. (neregistrovaný)

Takže budete usilovat nějakým způsobem o status veřejně prospěšného poplatníka ?

Jinak to na mě dělá dojem, že budete jako fyzická osoba provozovat živnost (na kterou nemáte oprávnění) a příjem z této živnosti budete dávat pro podporu výdajů kočičího depozita - dle mého názoru byste ale měla příjem nejdříve zdanit a odvést z něho sociální a zdravotní pojištění.
      Nejsem ale v této oblasti odborník. Raději si rychle nějakého najděte a vše s ním proberte.

• 12. 1. 2014 18:26

rika (neregistrovaný)

Já se rozkoukávám, jak bych to mohla dělat, ale nevím kam se obrátit o radu. Chtěla bych nějakým způsobem být užitečná v této oblasti, ale strašně tápu a nechtěla bych se dostat do nějakých nepříjemných situací kvůli tomu, že jsem něco měla mít a nemám.
      Rozhodně děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).