Re: Prodej bez živnostenského oprávnění
Berte mě prosím s rezervou, třeba mě jiní opraví. Osobně se domnívám, že živnostenské povolení je třeba pouze k podnikání, tedy soustavnou činnost za účelem zisku. Pokud předem plánujete, že z toho nebude nic mít a opravdu to tak bude, tak se domnívám, že o podnikání nejde a tedy žádné živnostenské oprávnění mít nemusíte.
Myslím, že i v případě nahodilého zisku (třeba prodáte něco, co doma už nepotřebujete a něco na tom vyděláte, ale nejde o soustavnou činnost), není třeba žádného živnostenského oprávnění.
Nicméně z pohledu daní asi bude záležet na tom, zda se vejdete do nějakých limitů a nikoli na tom, zda jde o podnikání nebo nikoli.
Tím je myšleno to, že odznáček nechám vyrobit na svůj náklad a na zřízený účet pro depozitum by přišly peníze za nákup odznáčku. Ty peníze by byly jen a jen pro účely depozita, ten náklad výroby a zaslání nakupujícímu by byl takový můj příspěvek na dobrou věc a ještě k tomu by přispěli lidé, kteří by si výrobek zakoupili. Jasně že depozita potřebují například konzervy, deky apod. ale i peníze, pokud kočka onemocní a musí se s ní na vetrinu a ty peníze by pa přišly například na toto.
Takže budete usilovat nějakým způsobem o status veřejně prospěšného poplatníka ?
Jinak to na mě dělá dojem, že budete jako fyzická osoba provozovat živnost (na kterou nemáte oprávnění) a příjem z této živnosti budete dávat pro podporu výdajů kočičího depozita - dle mého názoru byste ale měla příjem nejdříve zdanit a odvést z něho sociální a zdravotní pojištění.
Nejsem ale v této oblasti odborník. Raději si rychle nějakého najděte a vše s ním proberte.
Já se rozkoukávám, jak bych to mohla dělat, ale nevím kam se obrátit o radu. Chtěla bych nějakým způsobem být užitečná v této oblasti, ale strašně tápu a nechtěla bych se dostat do nějakých nepříjemných situací kvůli tomu, že jsem něco měla mít a nemám.
Rozhodně děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 1. 2014 8:48
Prosím o radu v ohledně prodeje drobných předmětů /odznáček/ pro podporu výdajů kočičího depozita. Jsem zaměstnanec, nemám ŽL, prodej by probíhal na AUKRU, ale nechci se dostat do situace, kdy bych z tohoto prodeje měla problém. Sama z tohoto prodeje nebudu nic inkasovat, pouze vložím nějaký náklad na pořízení odznáčku a nejednalo by se o velké částky ani nákladů ani zisků.