Re: Paní Libo, prosím pomůžete..........
>Prosím o radu. Pobírala jsem podporu po dobu 11 měsíců
>, v 12/13 mi skončila jsem dále v evidenci ÚP, pečuji
>o nemocnou osobu ve III.stupni, kvůli ní jsem dala po
>40 letech práce výpověď. Řádný důchod bych měla mít v
>8/2015. Jaký to pro mně bude mít dopad na důchod, je
>rozumné žádat dříve?
> Jsem bez dalšího svého příjmu, jsem vdova. Co by jste
>mi poradili, mám zůstat v evidenci ÚP, či ji zrušit?
>Za každou dobrou radu moc děkuji Eva Marie
Re: Paní Libo, prosím pomůžete..........
Ráda bych vám poradila, ale tohle je složitá situace. Rozhodně předčasný důchod nedoporučuji, ale to se nedá zevšeobecnit. Nejlepší by bylo do kalkulačky na stránkách CSSZ dosadit vaše údaje z informativního osobního listu důchodového pojištění. Nejprve tak, jako byste odcházela v důchodovém věku, a potom tak, jako byste odcházela teď. Uvidíte, jestli ten rozdíl pro vás je nebo není významný.
Zkusila jsem to s nějakými fiktivními čísly a vyšel mi rozdíl asi 1500,- Kč u předpokládaného důchodu cca 12000,-.
Ohledně evidence na ÚP se rozhodněte sama. Většina lidí tam zůstává především kvůli platbě ZP, ale ve vašem případě se můžete přihlásit na ZP jako pečující osoba a stejně za vás bude plátcem ZP stát.
Na druhou stranu se zákony mění velkou rychlostí a nárok na důchod se posuzuje vždy podle stavu ke dni odchodu do důchodu, takže si myslím, že evidence na ÚP vás nijak nezatěžuje a je zbytečné ji rušit.
Re: Paní Libo děkuji ........
Paní Líbo děkuji a moc Vás zdravím. Eva Marie
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 1. 2014 12:51
Prosím o radu. Pobírala jsem podporu po dobu 11 měsíců , v 12/13 mi skončila jsem dále v evidenci ÚP, pečuji o nemocnou osobu ve III.stupni, kvůli ní jsem dala po 40 letech práce výpověď. Řádný důchod bych měla mít v 8/2015. Jaký to pro mně bude mít dopad na důchod, je rozumné žádat dříve?
Jsem bez dalšího svého příjmu, jsem vdova. Co by jste mi poradili, mám zůstat v evidenci ÚP, či ji zrušit? Za každou dobrou radu moc děkuji Eva Marie