Re: Živnost vs. s.r.o. - možnosti
Pokud se činnost s.r.o. a vaší živnosti nepřekrývají, nic popsanému stavu nebrání.
s.r.o. je především hodně papírování... a je potřeba velká trpělivost. Pokud by vaše vlastní s.r.o. prodávala výrobky vám samotnému, připravte se na velký zájem úřadů (možný daňový únik a další problémy). Minimálně je třeba sobě prodávat za stejnou cenu jako všem ostatním.
DPH u stroje lze požadovat zpět do jednoho roku od nákupu, v prvním přiznání k DPH. Podrobnosti jsou v zákoně o DPH.
Zda se to vyplatí nebo ne, musíte spočítat sám. Vratka DPH je jasná, ale je to jednorázová záležitost. Spíš musíte spočítat, zda se stroj zaplatí, tj. kolik vyrobí, kolik stojí údržba a provoz, jak dlouho se odepisuje, jaká je jeho životnost, zda jste schopen vše prodat, zda vám odběratelé zaplatí včas... atd.
Spolehlivá účetní je skoro nutnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 1. 2014 14:14
Dobrý den,
obracím se na Vás pro radu. Jsem živnostník - provozuji službu v oblasti klempířství, nejsem plátce DPH.
Rád bych koupil nový stroj cca 450 tis bez DPH na zpracování antikorového pásku. Výrobky z tohoto stroje bych používal pro vlastní potřebu do své živnosti, ale také budu výrobky prodávat jiným živnostníkům.
Zvažuji, jestli není lepší založit si jinou firmu např. s.r.o. a na tu koupit ten stroj a výrobu tak uplně oddělit. Z toho vyvstává moje první otázka: Mohu být živnostník na své IČ - služby a zároveň mít firmu na s.r.o. - výroba? Jak se potom dá řešit výroba v s.r.o. pro činnosti na živnosti? jde to?
Jak s DPH. pokud uvažuji, že budu mít novou firmu, chtěl bych být platce DPH, předpokládám, že DPH ze stroje mi poté vrátí. U živnosti mi prozatím vyhovuje, že platce DPH nejsem (nemám zas takový obrat, méně administrativy atd).
Jde takto na dálku poradit co by bylo lepší? Zatím jsem v rámci uvažování... je mi jasné, že do budoucna budu potřebovat odbornou pomoc od účetní....atd, sám tomu nerozumín.
Děkuji za reakce.