Re: DUZP,přeúčtování,mezi roky
sešla jsem se i z názorem podle odst. 21 / 5b zákona o DPH, že služba typu teplo,elektřina,plyn,voda a telekomunikační služby je uskutečněná dnem odečtu,dnem zjištění skutečné spotřeby,
což v mém případě zjišťuji až dnes.
často se totiž stává,že bych pak nestačila vystavit DD do 15 dnů.
Vy nejste poskytovatel těchto služeb, takže toto ustanovení se vás netýká a přefakturováváte k původnímu DUZP. DD vystavený i později než je 15 dní od DUZP je stále platným DD.
...
>>>a oporu v zákoně to má kde? kdo je přesně
>>>poskytovatel
>>>a dodavatel těchto služeb? na fakruře v tomhle
>>>případě
>>>jsme taky jako dodavatelé
>>>:-)
>>
>>viz. § 21 odst.4 a)
>
>prosím tedy o vysvětlení, v kterém případě se dá
>použít § 21/5b)
>když ne v tomto. děkuji
Dobrý den,
obecná odpověď neexistuje, rozhodnutí musí odpovídat konkrétní situaci, smluvním vztahům a musí být popsáno ve směrnici.
Rozpory nastaly s harmonizací ustanovení tuzemské normy s tzv. Šestou směrnicí, a to zrušením přeúčtování tepla, chladu, elektřiny, plynu a vody, které se nyní nepovažuje za dodání zboží a zrušením přeúčtování služeb, které se nepovažuje za poskytnutí služeb.
Navíc možnost přefakturace je v platném ZDPH řešena jen v § 36 odst.11).
chápu, jen mi není logické, že spotřebu zjistím až např. po uzávěrce
v příštím měsíci a nemohu udělat částečné přeúčtování právě k tomu dni mého zjštění, kdy jsem dostala fakturu s čísly, abych mohla fakturovat dál.pak to hrozí dodatečnýma pořád dokola
No právě, když není 100% opora v zákoně (dá se pomoci si směrnicí, ale tam pak záleží, co si před FÚ obhájíte), je dle mě lepší jít na jistotu a nastavit vnitropodnikově i vně smluvně vyhovující pravidla hned od počátku. Ale nevím, kde přesně v té pomyslné řadě "přefakturací" stojíte a co můžete ovlivnit. Nebo využít toho, co se nabízí: např., že dodavatelé plynu, el.,... mají zálohy nastavené tak, že při konečném vyúčtování energií nájemcům po odečtení uhrazených záloh většinou vyjde přeplatek, tudíž nehrozí sankce jako u nedoplatku za pozdní úhradu DPH a ZDPH vám umožní postupovat dle §104 bez dodatečného přiznání.
Je to věčné a při současné úrovni legislativy nekončící kličkování mezi paragrafy a jednotlivými zákony, aby to bylo pro firmu při kontrole FÚ bez nálezu. Přeji Vám hodně zdaru při tomto nelehkém úsilí. Hezký den :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 1. 2014 10:21
prosím o radu,
přišla faktura za telefony,část jsou naše telefony,část přefakturováváme.DUZP na faktuře je 31.12.2013, faktura došla dnes,tedy 8.1.2014.
dám celou fakturu do prosince,s tím,že nárok na odpočet dph je v lednu.
ale kdy přefakturuju? s jakým DUZP?
až když jsem zjistila "spotřebu",tedy s datem 8.1.?dph odvedu v lednu?
akorát mi bude viset mezi roky přefakturiovaná částka na 315