Odpis pronajatého majetku

• (neregistrovaný)

8. 1. 2014 15:34

Dobrý den, moc prosím o radu. Podnikatel (FO) má od svých rodičů v pronájmu budovu, nájemné neplatí, bude kompenzováno údržbou. Rodiče jsou nepodnikatelé. Ve smlouvě o pronájmu je uvedeno, že nájemce bude pokračovat v odepisování nemovistosti, je přiložený i rozpis odpisů. Přijde mi ale divné, že by nájemce mohl uplatňovat odpisy na budovu, kterou má jen pronajatou. Poradíte mi prosím, kde hledat ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2014 17:37

alli (neregistrovaný)

Re: odpis pronajatého majetku
      nájemce nemůže odepisovat nemovitost (§28 odst. 1 ZDP), to může pouze vlastník
      nájemce může do nákladů (výdajů) uplatnit pouze nájemné

• 8. 1. 2014 21:36

maves (neregistrovaný)

Je to celé prapodivné. Začalo to tím, že otec podnikatele budovu postavil a daroval ji synovi. Syn vložil do majetku a začal odepisovat. To bylo v roce 2005. V roce 2010 převedl zpět na otce a ten mu to pronajímá. Od roku 2005 jsem asi čtvrá účetní. Teď bych měla udělat přiznání za rok 2013 a vůbec nevím co s odpisy... Trochu to na mne dělá dojem, že předešlá účetní se nedověděla, že došlo k převodu majetku a dál odepisovala. Nebo je někde nějaká "skulinka" a já to jen nevím ? Zkusí ještě někdo poradit ? Prosím

• 8. 1. 2014 21:51

mirka.p (neregistrovaný)

Já si ale také myslím, že odpisy uplatňovat nesmí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).