Re: daňové zvýhodnění
Já paní účetní na jednu stranu chápu, že nemůže u všech zaměstnanců sledovat jejich rodinné poměry, ale nemůžu to jeho nahlásit zaměstnavateli já, že s bývalým přítelem už nežijeme? Přijde mi to od něho jako nehorázná drzost. Tak mi spíš jde o to, když apel na jeho svědomí je k ničemu, jestli můžu použít nějaké zákonné prostředky jak ho donutit k tomu, aby si to zrušil?
Poslala bych zaměstnavateli manžela (třeba do účtárny) dopis, ve kterém bych napsala, že Váš přítel a otec dítěte nežije s dítětem ve společné domácnosti a že tudíž zvýhodnění na dítě uplatňuje neoprávněně. A že požaduje zastavení uplatnění zvýhodnění. Pokud si nedá říct účetní, šla bych na FÚ, pod který spadá jeho zaměstnavatel.
Jako účetní bych se nikdy nemíchala do rodinných záležitostí, max. bych se zaměstnance optala, jestli je to pravda, kdyby mi ale řekl, že to pravda není a trval na původním znění prohlášení poplatníka, tak těžko může účetní rozhodnout za zaměstnance a jak účetní může vědět, na čí straně je pravda?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 1. 2014 20:51
Dobrý den, měla bych dotaz. Nastupuji po RD zpět do práce a chtěla bych uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, ale otec dítěte, který s námi již půl roku nežije ve společné domácnosti si odmítá dceru odhlásit a vydat mi potvrzení od zaměstnavatele, že si slevu na dani neuplatňuje. Mzdová účetní u něho v podniku mi řekla, že ona s tím bez jeho souhlasu nemůže nic dělat. Jak mám dál postupovat? Rozhodnutí od soudu o svěření do péče zatím nemám. Děkuji za odpověď.