Re: DPP dle potřeb zaměstnavatele.
Jsou to práce při výrobě vína - tedy pouze tzv.nárazové. Zaměstnanec by nebyl při HPP vytížený. Jednalo se mi o to, že jsem zde na BC kdysi četla, že se na DPP nesmí uvádět "dle potřeb zaměstnavatele". Tak jsem si chtěla ověřit, zda to lze na DPP uvádět či nikoliv. Děkuji moc.
To jste četla správně - už řadu let zákoník práce nehovoří o předpokládaném rozsahu práce, ale o rozsahu práce. Navíc se na dohody vztahuje právní úprava výkonu práce v pracovním poměru, s výhradou výjimek uvedených v § 77 ZP. Mezi těmito výjimka není uveden institut překážek v práci na straně zaměstnavatele, tudíž pokud zaměstnavatel nepřiděluje práci v dohodnutém rozsahu, zaměstnanec má právo na náhradu odměny ve výši průměrného výdělku. V případě, že sjednáte "podle potřeb zaměstnavatele" se navíc jedná o ujednání neurčité, tedy neplatné.
My sepisujeme DPP podle potřeb zaměstnavatele max. do konce roku, vždy na každý rok znovu. Určitě to ale jde na neurčito, ošetřit jak je psáno v předchozí odpovědi.
Je sice pravda, že bychom měli využívat především zaměstnance v pracovním poměru, ne vždy to je ale možné. Například my jsme zemědělci a na různé sezónní pomocné práce využíváme lidi, kteří chodí opakovaně, sepisujeme s nimi dohodu vždy při první "brigádě" s platností do konce roku. Do textu píšeme "podle potřeb zaměstnavatele, max. rozsah 300 hodin".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 1. 2014 8:41
Dobrý den, prosím, můžeme uzavřít dohodu o provedení práce na pomocné práce při výrobě dle potřeb zaměstnavatele na dobu neurčitou? Předem všem moc děkuji.