Re: Platební kalendář a DPH
vkládám citaci z www. otázky.odpovědi
možná pomůže
Podle současného znění zákona o DPH (po novele zákona od 1. 1. 2013)
a) platební kalendář je daňovým dokladem tehdy, pokud obsahuje náležitosti daňového dokladu (viz § 29 zákona o DPH), mimo jiné základ daně, sazbu daně a výši daně v české měně,
b) osoba, pro niž je uskutečňováno zdanitelné plnění, poskytuje úplatu (zálohu) před uskutečněním zdanitelného plnění a
c) na platebním kalendáři je uveden rozpis plateb na předem stanovené časové období. Přitom platební kalendář nemusí obsahovat den uskutečnění plnění nebo den přijetí úplaty.
2) Plátce je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně nejdříve za zdaňovací období, ve kterém splňuje podmínky stanovené v § 73 odst. 1 zákona o DPH, konkrétně při odpočtu daně, kterou vůči němu uplatnil jiný plátce, mít daňový doklad.
Závěr:
Pro uplatnění nároku na odpočet daně musíte mít (vlastnit) daňový doklad (v tomto případě platební kalendář) a na platebním kalendáři musí být kromě jiných náležitostí uvedena platná sazba DPH a daň ve výši odpovídající platné sazbě. Jako příjemce zdanitelného plnění nejste oprávněni cokoliv měnit nebo doplňovat na daňovém dokladu (tedy i na platebním kalendáři). Platební kalendář vystavuje poskytovatel zdanitelného plnění, je třeba si od něj správný daňový doklad vyžádat.
Já jsem právě měla za to, že platební kalendář je specifickým dd u kterého nemusí být DUZP uvedeno ( §31a ZDPH) a že dle ZDPH je DUZP = dnu úhrady a není třeba to dále ničím dokládat ani vyúčtovávat. Nyní se mi ozvala paní účetní jednoho zákazníka, která trvá na tom, že musím po skončení období, na které je pl.kalendář vystaven vyhotovit vyúčtovací doklad. Já jsem zatím bohužel nenašla oporu v zákoně ani pro mojí ani pro její verzi a samozřejmě bych chtěla postupovat v souladu se zákonem.
Dle vašeho příspěvku soudím, že žádné vyúčtování není třeba, ale pořád si nejsem jistá....
>>Podle současného znění zákona o DPH (po novele zákona
>>od 1. 1. 2013)
>>
>>a) platební kalendář je daňovým dokladem tehdy, pokud
>>obsahuje náležitosti daňového dokladu (viz § 29
>>zákona
>>o DPH), mimo jiné základ daně, sazbu daně a výši daně
>>v české měně,
>>
>>b) osoba, pro niž je uskutečňováno zdanitelné plnění,
>>poskytuje úplatu (zálohu) před uskutečněním
>>zdanitelného plnění a
>>
>>c) na platebním kalendáři je uveden rozpis plateb na
>>předem stanovené časové období. Přitom platební
>>kalendář nemusí obsahovat den uskutečnění plnění nebo
>>den
>>přijetí úplaty.
>>
>>2) Plátce je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně
>>nejdříve za zdaňovací období, ve kterém splňuje
>>podmínky stanovené v § 73 odst. 1 zákona o DPH,
>>konkrétně při
>>odpočtu daně, kterou vůči němu uplatnil jiný plátce,
>>mít daňový doklad.
>specifickým dd u kterého nemusí být DUZP uvedeno ( §31a
>ZDPH) a že dle ZDPH je DUZP = dnu úhrady a není třeba to
>dále ničím dokládat ani vyúčtovávat. Nyní se mi ozvala
>paní účetní jednoho zákazníka, která trvá na tom, že
>musím po skončení období, na které je pl.kalendář
>vystaven vyhotovit vyúčtovací doklad. Já jsem zatím bohužel
>nenašla oporu v zákoně ani pro mojí ani pro její verzi
>a samozřejmě bych chtěla postupovat v souladu se
>zákonem.
>Dle vašeho příspěvku soudím, že žádné vyúčtování není
>třeba, ale pořád si nejsem jistá....
mi z toho vyplývá že také není třeba možná se někdo ještě vyjádří
....Nyní se mi ozvala
>>>>paní účetní jednoho zákazníka, která trvá na tom, že
>>>>musím po skončení období, na které je pl.kalendář
>>>>vystaven vyhotovit vyúčtovací doklad. Já jsem zatím
>>>>bohužel nenašla oporu v zákoně ani pro mojí ani pro její
>>>>verzi a samozřejmě bych chtěla postupovat v souladu se
>>>>zákonem.
>>>>Dle vašeho příspěvku soudím, že žádné vyúčtování není
>>>>třeba, ale pořád si nejsem jistá....
>>>mi z toho vyplývá že také není třeba možná se někdo
>>>ještě vyjádří
K platebnímu kalendáři, aby splnil podmínku ad § 31a) b) "osoba, pro niž je uskutečňováno zdanitelné plnění, poskytuje úplatu před uskutečněním zdanitelného plnění a",..
se vystavuje konečný vyúčtovací DD.
(např. k PK na DD na zálohy na elektřinu, také dostanete DD na vyúčtování elektřiny s odpočtem uhrazených záloh z PK). Jak by se jinak poznalo, že podmínka ad b) uhrazeno před DUZP byla splněna, když PK nemusí obsahovat DUZP. PK slouží k tomu, že nemusíte vystavovat jednotlivé zálohové faktury a po jejich úhradě DD k přijaté platbě.
Paní Danielo, mnohokrát děkuji, teď už jsem v obraze. Bohužel to pro mě znamená hrooomadu práce navíc, ale to je můj boj.....
Ještě bych vás požádala o jednu radu. Myslíte, že existuje jiná forma
"hromadné faktury" tedy dokladu, kam bych rozepsala pravidelné měsíční platby a kterou bych poté nemusela vyúčtovávat? Já se tedy domnívám že ne, protože splátkový kalendář se dá použít jen pro nájem a pod. a ne pro poskytování služeb a jiný doklad ZDPH nenabízí. Ale třeba je dnes můj šťastný den a pletu se....
Díky předem za reakci.
Paní, Mirko, ano, domníváte se správně. Takový "hromadný doklad" na pravidelné měsíční platby na služby nelze vystavit. Ulehčit si můžete pouze pomocí výpočetní techniky. Řada účetních programů umí hromadně vygenerovat stále se opakující faktury. Neumí to i váš sw? Pak se párkrát "klikne" a je každý měsíc hotovo :) Poptejte se na vašem hot line. Hezký víkend.
Daniela K. napsala >>>>K platebnímu kalendáři, aby splnil podmínku ad §
>>>>31a)
>>>>b) "osoba, pro niž je uskutečňováno zdanitelné
>>>>plnění,
>>>>poskytuje úplatu před uskutečněním zdanitelného
>>>>plnění
>>>>a",..
>>>>se vystavuje konečný vyúčtovací DD.
>>>>(např. k PK na DD na zálohy na elektřinu, také
>>>>dostanete DD na vyúčtování elektřiny s odpočtem
>>>>uhrazených
>>>>záloh z PK). Jak by se jinak poznalo, že podmínka ad
>>>>b)
>>>>uhrazeno před DUZP byla splněna, když PK nemusí
>>>>obsahovat DUZP. PK slouží k tomu, že nemusíte
>>>>vystavovat
>>>>jednotlivé zálohové faktury a po jejich úhradě DD k
>>>>přijaté platbě.
>>>
Dobrý den,
nesouhlasím s názorem Daniely K. a argumentací vyúčtováním elektřiny (a nesouhlasí s tím ani můj daňový poradce). Účel vyúčtovaní elektřiny je přece zcela jiný, a to oznámení odběrateli jeho skutečný závazek k datu vyúčtování a vypořádání zaplacených záloh.
Platební kalendář např. na pravidelné platby za služby (měsíční předplatné podle smlouvy na dobu určitou například) je dostatečný daňový doklad pro FÚ pokud je vystaven podle §31a ZDPH, i pokud tam není DUZP. Pokud se platí vše podle dojednaného PK není třeba dalších dokladů, jiné je to v případě, pokud dojde třeba k prodlevám v platbách (přetečou měsíc) a podobně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 1. 2014 9:22
Dobrý den,
prosím pěkně zdejší odborníky na DPH o radu. Když vystavím platební kalendář na pravidelné měsíční částky za poskytnuté služby na celý rok dle § 31a ZDPH s tím, že tam neuvedu datum zdanitelného plnění, musím po skončení roku vystavit vyúčtování? nebo mohu považovat platební kalendář za konečný doklad?
Děkuji Vám, nikde nemůžu najít přesné informace.
Mirka.p