Re: dotace z SZIF - moc prosím
Účtovat o dotaci musíte, to máte určitě v podmínkách dotace. Pokud budete mít tento příjem pokrytý celý výdajem, nemusíte daňové přiznání podávat. Stačí jen podat čestné prohlášení, že nemáte žádné zdanitelné příjmy. Samozřejmě jsou nedaňové také výdaje ve výši této přijaté dotace.
Divím se ale, pokud tedy tchán má dotaci na chov dobytka, musí mít i jiné náklady ( pokud tedy nemá žádné příjmy...), že nepodáte daňové přiznání, byť by byl ve ztrátě. Může si ji pak odečíst v následujících obdobích, kdy bude vykazovat příjmy zdanitelné.
Dotace je na plochu a na pěstování dobytka v nepříznivých horských podnínkách- 2kusy.Žádné výdaje nemá, všechno si dělá sám, po staru.tedy traktor to má, ale nemá jej v zavedený v odchodním majtetku.Je mu 70 let nechce žádné papírování. Jestliže by byl příjem cca 6000,- pokryje vypočtená daň sleva na poplatníka, jedná se mi o to do jakých kolonek psát. Někde na PC mám jej vytisklou stránku ale ne odkaz je psán o, že se může účtovat jak v PÚ tak v DE
Dotace musí být vyúčtována, tedy pokryta náklady ( výdaji), tím pádem nemáte co zdaňovat. Pokud nemá nic jiného, nemusí podávat daňové přiznání, jen to čestné prohlášení. V každém případě ještě raději zkonzultujte na příslušné, FÚ, pod který spadáte. Určitě Vám poradí, zda podat přiznání nulové či stačí prohlášení.
Jak psala paní výše, sleva na poplatníka u starobních důchodců není !!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 1. 2014 13:49
Dobrý večer, prosím musí se účtovat v PÚ,tchánovi důchodci, příjem má jen důchod. Byla mu vyplacena záloha v loňském roce cca 6000,- a letos stejná částka. Mohl by mi někdo pomoci jak podat DP, mnohokrát děkuji