Re: Hostinská činnost
Jestli je to jen "nálevna", vyplatit by se to mohlo. Horší je, že na prodej lihovin je nyní koncese.
Re: Hostinská činnost
Musí si to porovnat, vzít marži a ostatní náklady. Vyšší marže hovoří pro paušál, vyšší ostatní náklady proti paušálu - modelově: jestli má například "stánek v zahradě"-žádný nájem, zaměstnává jen sebe a marže bude nad 25% (u lihovin nad 67%), paušál se spíš vyplatí.
U prodeje lihovin podle mého názoru platí paušál 60%, paradoxně až od udělení koncese, do té doby lze 80% v rámci hostinské činnosti.
Re: Hostinská činnost
>>>>>>Začínám provozovat restauraci (bez jídla), nejsem
>>>>>>plátce dph. Můžu uplatnit výdaje paušálem 80%
>>>>>>řemeslná
>>>>>>živnost? Děkuji
>>>>>
>>>>>Hostinská činnost je řemeslná, tak nevidím důvod,
>>>>>proč
>>>>>by to nešlo...
>>>>nakoupíte za 100 = náklad, prodáte za 120= příjem.
>>>>Zdaníte 20.
>>>>při paušálu 80 náklad 120 příjem zdaníte 40. To přece
>>>>nemůže byt vyhodné. Nebo se mýlím?
>>>Jestli je to jen "nálevna", vyplatit by se to mohlo.
>>>Horší je, že na prodej lihovin je nyní koncese.
>>Omlouvám se že se vám do toho pletu.Pan František
>>píše, že by se to mohlo vyplatíit. Tak nemá pravdu?
>Musí si to porovnat, vzít marži a ostatní náklady.
>Vyšší marže hovoří pro paušál, vyšší ostatní náklady
>proti paušálu - modelově: jestli má například "stánek v
>zahradě"-žádný nájem, zaměstnává jen sebe a marže bude
>nad 25% (u lihovin nad 67%), paušál se spíš vyplatí.
Netušila jsem, že v hospodách je ta velký rabat. Kde žiju.
>U prodeje lihovin podle mého názoru platí paušál 60%,
>paradoxně až od udělení koncese, do té doby lze 80% v
>rámci hostinské činnosti.
Re: Hostinská činnost
>>>>>>>>>>>Začínám provozovat restauraci (bez jídla), nejsem
>>>>>>>>>>>plátce dph. Můžu uplatnit výdaje paušálem 80%
>>>>>>>>>>>řemeslná
>>>>>>>>>>>živnost? Děkuji
>>>>>
>>>>>>U prodeje lihovin podle mého názoru platí paušál 60%,
>>>>>>paradoxně až od udělení koncese, do té doby lze 80% v
>>>>>>rámci hostinské činnosti.
>>>>Děkuji za rady. Bude stejně lepší vést DE a na konci
>>>>roku se zjistí co je výhodnější. Také záleží na tom
>>>>kolik se zkutečně přizná.
>>>Myslela jsem si, že výdaje paušálem jsou výhodnější,
>>>protože se nemusí dokládat žádne doklady, pouze
>>>příjmy.
>>>A proto nemusí přiznat všechny tržby.
>>Pokud bude prodávat lihoviny, musí stejně doklady o
>>nákupu uchovávat (od registrovaného distributora).
>>Souhlasím, je lepší vést DE a na konci roku se
>>rozhodnout.
>Myslíte, že po udělení koncese na prodej alkoholu , se
>změní i výdaje z 80 na 60 %. Přece stále provozuji
>hostinskou činnost.
To je odvěké dilema, když máte živnosti, co se obsahem překrývají a mají různý paušál (zednictví a dokončovací stavební práce). Ale tady se přikláním k těm 60% (ale pouze na prodej lihovin), protože bez koncese nebudete smět lihoviny prodávat.
Re: Hostinská činnost
>>>>>>>>>>>>Začínám provozovat restauraci (bez jídla), nejsem
>>>>>>>>>>>>plátce dph. Můžu uplatnit výdaje paušálem 80%
>>>>>>>>>>>>řemeslná
>>>>>>>>>>>>živnost? Děkuji
>
>>>>>>
>>>>>>>U prodeje lihovin podle mého názoru platí paušál 60%,
>>>>>>>paradoxně až od udělení koncese, do té doby lze 80% v
>>>>>>>rámci hostinské činnosti.
>>>>>Děkuji za rady. Bude stejně lepší vést DE a na konci
>>>>>roku se zjistí co je výhodnější. Také záleží na tom
>>>>>kolik se zkutečně přizná.
>>>>Myslela jsem si, že výdaje paušálem jsou výhodnější,
>>>>protože se nemusí dokládat žádne doklady, pouze
>>>>příjmy.
>>>>A proto nemusí přiznat všechny tržby.
>>>Pokud bude prodávat lihoviny, musí stejně doklady o
>>>nákupu uchovávat (od registrovaného distributora).
>>>Souhlasím, je lepší vést DE a na konci roku se
>>>rozhodnout.
>>Myslíte, že po udělení koncese na prodej alkoholu ,
Čekala jsem zda někdo bude reagovat na to že pisatelka píše, že nepřizná všechny tržby,ale zmýlila jsem se.Podvádět je přirozené.
>>se
>>změní i výdaje z 80 na 60 %. Přece stále provozuji
>>hostinskou činnost.
>To je odvěké dilema, když máte živnosti, co se obsahem
>překrývají a mají různý paušál (zednictví a
>dokončovací stavební práce). Ale tady se přikláním k těm 60%
>(ale pouze na prodej lihovin), protože bez koncese
>nebudete smět lihoviny prodávat.
Re: Hostinská činnost
>>>>>>>Začínám provozovat restauraci (bez jídla), nejsem
>>>>>>>plátce dph. Můžu uplatnit výdaje paušálem 80%
>>>>>>>řemeslná
>>>>>>>živnost? Děkuji
>>>>>>
>>>>>>Hostinská činnost je řemeslná, tak nevidím důvod,
>>>>>>proč
>>>>>>by to nešlo...
>>>>>nakoupíte za 100 = náklad, prodáte za 120= příjem.
>>>>>Zdaníte 20.
>>>>>při paušálu 80 náklad 120 příjem zdaníte 40. To přece
>>>>>nemůže byt vyhodné. Nebo se mýlím?
>>>>Jestli je to jen "nálevna", vyplatit by se to mohlo.
>>>>Horší je, že na prodej lihovin je nyní koncese.
>>>Omlouvám se že se vám do toho pletu.Pan František
>>>píše, že by se to mohlo vyplatíit. Tak nemá pravdu?
>>Musí si to porovnat, vzít marži a ostatní náklady.
>>Vyšší marže hovoří pro paušál, vyšší ostatní náklady
>>proti paušálu - modelově: jestli má například "stánek
>>v
>>zahradě"-žádný nájem, zaměstnává jen sebe a marže
>>bude
>>nad 25% (u lihovin nad 67%), paušál se spíš vyplatí.
>Netušila jsem, že v hospodách je ta velký rabat. Kde
>žiju.
,
rabat = sleva ...tu v hospodě nečekejte :o)
>
>
>>U prodeje lihovin podle mého názoru platí paušál 60%,
>>paradoxně až od udělení koncese, do té doby lze 80% v
>>rámci hostinské činnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 1. 2014 9:31
Začínám provozovat restauraci (bez jídla), nejsem plátce dph. Můžu uplatnit výdaje paušálem 80% řemeslná živnost? Děkuji