Re: jak zaúčtovat fa za PHM na přelomu r
To mě zaujalo - uplatňujete odpočet pokaždé až za období, když doklad dostanete (rozumí se, když je na něm pozdější datum vystavení)? Já bych využil § 104, odst. 2 - správce uplatní úrok z prodlení za každý den krácení státního rozpočtu. Není stanoveno, kým zkrácen, dodavatel odvádí za prosinec, proč máte úvěrovat stát a čekat měsíc, potažmo kvartál?
A vy pane Brabče níže uvedené chápete jak?
§73 odst. 1 Pro uplatnění nároku na odpočet daně je plátce povinen splnit tyto podmínky:
a) při odpočtu daně, kterou vůči němu uplatnil jiný plátce, mít daňový doklad,
ve spoustě článků a na školeních podle vás říkají nesmysly, když uvádějí, že nárok na odpočet mohu uplatnit až v období, kdy mám fyzicky DD? tady na BC to také spousta odpovídajících radí, jen vy jste jediná výjimka
... ano, dále to pokračuje odkazem na zdaňovací období doručení. Já ten text zákona respektuji, je opravdu výjimečně jasný - mimochodem každý, kdo není schopný dát datum vystavení stejné jako DUZP je z toho důvodu můj neoblíbenec - ale řeším, zda opravdu hrozí úrok z prodlení, když to dáte do období podle DUZP.
Hm, to jich asi bude hodně - těch neoblíbenců.
Nedovedu si představit větší firmu, která by byla schopna vystavovat faktury tak, aby vyhověla vašemu kriteriu. Na co by pak byl termín vystavení DD do 15 dní.
Už vidím fakturantku, jak tam sedí poslední den v měsíci a snaží se splnit vaše kriterium, že datum vystavení je stejné jako DUZP.A u řady služeb to ani není možné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 1. 2014 13:16
Prosím jak zaúčtovat v podv. účetnictví fakturu, kterou nám firma vystavila 1.1.2014 za naftu tankovanou v prosinci, ale DÚZP je 31.12.2014. Nevím na jaký učet to dát anebo do kterého účetního období, když se to týká minulého roku, ale je to vystaveno v novém roce, a co s DPH?