Sleva na dítě - potvrzení od manželky

• (neregistrovaný)

14. 1. 2014 19:44

Dobrý den, prosím o radu. Dostala jsem informaci, že od letošního roku snad musí každý zaměstnanec dokládat pro uplatnění slevy na dítě, potvrzení od zaměstnavatele manželky/manžela, že ona/on slevu neuplatňuje. Nevíte, zda něco takového platí a kde v zákoně to najdu? Děkuji R.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2014 19:50

xJ (neregistrovaný)

Re: Sleva na dítě - potvrzení od manželk
      ale to už platí dávno
      záko o daních z příjmů § 38l

Způsob prokazování nároku na odečet nezdanitelné části základu daně, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků u plátce daně

odst. 3) Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
      c) jsou-li oba manželé zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele manželky (manžela), že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů

• 14. 1. 2014 20:02

rad (neregistrovaný)

Já jsem to každoročně od zaměstnanců požadovala, až vloni mě jeden zaměstnanec upozornil, že účetní jeho manželky mi vzkazuje, že takové potvrzení není nutno každoročně vyžadovat. Dala jsem tedy dotaz tady na diskuzní fórum a dostala jsem odpověď, že opravdu není nutno vyžadovat každoročně, protože za to nese zodpovědnost zaměstnanec tím, že si podepíše prohlášení. Pak jen při změně by měl zaměstnanec uvést do prohlášení změnu. Ale od letošního roku to prý mělo být tak, že každoročně je třeba dokládat potvrzení manžela/ky. Tak jsem z toho jelen.
      Víte tedy někdo jak je to doopravdy - je třeba každoročně požadovat od zaměstnance potvrzení od zaměstnavatele manželky nebo ne?

• 14. 1. 2014 20:29

RenataH (neregistrovaný)

záleží na tom, jak je potvrzení napsané. Pokud je v něm uvedeno, že platí na neurčito nebo až do změny, stačí vám i na několik let. Pokud je v něm uvedeno, že platí pro určitý rok, musíte chtít další rok nové.

• 14. 1. 2014 21:54

rad (neregistrovaný)

Takže jestli to správně chápu, tak zodpovědnost není na zaměstnanci, který mi podepíše prohlášení, ale na formulaci potvrzení o neuplatnění slevy od manžela/lky. Jestliže zaměstnanec přinese potvrzení, že v roce 2013 nebude jeho manželka uplatňovat slevu na dítě, pak nestačí, že zaměstnanec mi podepíše prohlášení pro rok 2014 s tím, že uplatňuje slevu on, ale musím požadovat potvrzení od manželky, kde bude uvedeno, že i pro rok 2014 neuplatňuje slevu?

• 14. 1. 2014 22:23

Kara (neregistrovaný)

Jak píše RenataH. Jestliže máte potvrzení, že neuplatňuje zvýhodnění v roce 2013, tak to platí pro rok 2013 a pro další období potřebujete nové potvrzení. Pokud v tom novém potvrzení bude napsáno, že neuplatňuje zvýhodnění v roce 2014, tak to zase bude platit jen pro rok 2014 a pro další roky budete potřebovat nové. Když tam bude pouze napsáno, že neuplatňuje zvýhodnění a nebude to omezeno rokem, bude platit stále, dokud nedojde ke změně (např. změna zaměstnavatele, konec studia apod.), takže nemusí nosit každý rok nové.

• 27. 1. 2014 15:59

m44 (neregistrovaný)

Můžete mi, prosím, napsat příslušné §§, ze kterých vyplývá, že když není v potvrzení uvedeno období, že je toto potvrzení neomezené a platí do změny?
      Díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).