Re: Přesčasy
no teď už s tím vy jako mzdovka asi moc nenaděláte (taky mi občas vedoucí předhodí docházky s 60 přesčasovými hodinami). Spočítejte, jakou mzdu by měl dostat za 46 přesčasových hodin (vč.přesčas příplatku), opravte docházku na zákonných 32 a rozdíl dejte do odměn. Zkuste se taky podívat, zda má opravdu 46 přesčasových hodin, zda to není tím, že pracoval kolem svátků. Pokud mu vycházela směna kolem svátků, a ve svátek měl mít volno,pak nebudete platit náhradu za svátek, žádná mzda mu neušla. Možná pak zjistíte, že tolik přesčasových hodin nemá
Jak můžete radit něco nezákonného ? Jak si může mzdová dovolit zasahovat do docházky ? Být zaměstnancem a mít ty přesčasy nařízené tak udělám teda pořádný cirkus. Mzdová není od toho, aby rozhodovala o tom, kolik kdo bude nebo nebude mít přesčasů !!! Natož místo přesčasů někomu dávat odměny ! Vy si můžete ve firmě dělat co chcete ? Vám zaměstnavatel trpí rozhodování o přidělování odměn ? Opravdu zajímavé. Jako mzdová byste eventuelně tohle mohla navrhnout svému zaměstnavateli , i když to není v souladu se zákonem, ale v žádném případě to nemůžete udělat a rozhodnout sama
samozřejmě, že se souhlasem zaměstnavatele. a předpokládám, že ten s tím mít problém nebude, když sám dělá takové "boty", že nařídí někomu 46 hodin přesčasů. Nevím, jestli vy jste mzdovka, ale my mzdovky si někdy musíme poradit s tím, co nám přistane na stole. A závidím každé mzdovce, která nemusí řešit chyby vedoucích, nemusí vysvětlovat, že takhle to nejde, to je nezákonné, to se nesmí...
Za řešení chyb vedoucích nejsem placena. Prostě takovéto podklady pro mzdy vrátím s tím, že neodpovídá zákoníku práce a buď mi předá takové podklady, které budou odpovídat ZP (jak si to se zaměstnanci vyřídí mě nezajímá) nebo jeho podklady předám řediteli organizace. Ještě se nestalo, že bych nedostala podklady správně opravené, protože ti vedoucí dobře vědí, že by letěli první. Jak si ty vedoucí připustíte k tělu, tak to máte. A jen jednou by zaměstnanci nedostali výplatu, protože bych odmítla mzdy podle špatných podkladů vyhotovit ... Každý je placen a tím si i zodpovídá za svou práci, jestliže ovšem hodláte hasit požár za někoho jiného , je to vaše věc, jen to neraďte druhým. Já udělat to co vy navrhujete, tak si mohu balit švestky já, protože by mi šéf už nikdy nevěřil, že takovéto podvody nedělám i jindy.
Ano, i takto může tazatelka problém vyřešit - vrátit podklady vedoucímu. Škoda, že jste tuto variantu nenabídla dříve, místo rozhořčení nad tím, jak je možné, že ona ty přesčasové hodiny zaměstnanci nařídila a ať se podívá do ZP. Nicméně ani tak by se nevyřešil problém - co s těmi hodinami, jenom by ten problém holt musel řešit někdo jiný. A ne v každé firmě to funguje tak jako u vás. U nás je prvotní to, aby byl spokojený zaměstnanec (měl zaplacené vše, co mu náleží), a pokud bych snad někdy nedala zaměstnanci mzdu, protože jsem nedostala správně podklady, byla by to moje chyba. I vedoucí mají spoustu jiné práce, takže za to, že jim opravím jejich podklady, naopak poděkují. A za ředitelem s takovouto prkotinou bych si netroufla ani zajít, protože on má na starosti spoustu důležitějších věcí a abych řešila mzdy, je moje práce. V každé firmě to prostě funguje jinak. V některé firmě je mzdovka placena za to, že myslí a řeší problémy, jinde za to, že pracuje pouze podle podkladů. To, za co bych třeba u jednoho zaměstnavatele byla potrestána, za to mi jiný dá odměnu. A to je i věc tazatelky, musí vědět, co si smí nebo nesmí dovolit. Práce mzdovky samozřejmě musí být o důvěře, mně zaměstnavatel důvěřuje a ví, že poradím s tím, jak "to udělat" a nesnažím se vyhýbat problémům, přestože nejsou zrovna moje. Že kdykoliv si může mzdy zkontrolovat.
Mějte se hezky.
víte co, vy dva ? je dobré, že umíte zkritizovat radu, ale zatím jste tazatelce neřekli, jak jinak má jako mzdovka takovou situaci řešit.
Pájo,já si vašich rad velmi vážím, ale to si je nesmíte nechávat pro sebe. Někdy jste typický právník - zkritizovat, co je špatně, ale neřeknete, jak na to, aby to bylo dobře.
ále prosímVás, tazatelka nepíše, jak je na tom s přesčasy celkem, zda mu vyjde průměrně 8 hod. za období, neuvedla přesně, zda šlo o sjednané nebo nařízení přesčasy atd.Když dotaz, tak promyslet a uvíést vše podstatné. Za další- jak může někdo uvádět, že neplatit vše, převést do odměn? Co to je? Zam-nec má nárerok na mzdu a příplatek, případně NV, tak neraďte podvody.
neradím podvody, radím řešení. poradila jsem, aby zaměstnanci mzdu a přesčasový příplatek za 14 přesčasových hodin dala do odměn. Zaměstnanec o nic nepřijde, neošidí ho ani o korunu. Ano,samozřejmě to musí být se souhlasem vedoucího. A asi by bylo dobré to i zaměstnanci vysvětlit. A věřte tomu, že zaměstnanec bude rád, že má vše zaplaceno, přes výplatní pásku, nemusí si vybírat náhradní volno.
A asi by bylo dobré to i zaměstnanci
>vysvětlit. A věřte tomu, že zaměstnanec bude rád, že
>má vše zaplaceno, přes výplatní pásku, nemusí si
>vybírat náhradní volno.
Vzhledem k Vašemu vyjádření vidím, že Vám ZP nic neříká, dodržování zákonných povinností Vás asi netrápí, poskytování nesmyslné rady ještě obhajujete, čili nevidím důvod k nějaké další diskuzi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 1. 2014 18:38
Dobrý večer, zaměstanec měl v prosinci 46 hodin přesčasu, mohu mu to všechno proplatit?
Děkuji.