Re: účtování přefakturace pojištění nákl
účtování pojištění, které není vaše např.:
315/321 přefakturace 311/315
U předpisu pojistného za 12/2013 záleží, jestli dáváte pojistné a přefakturaci do období, do kterého náleží (prosinec-prosinec) nebo zpětně(prosinec-leden), ale vždy v roce musí mít 12 předpisů a 12 přefakturací.
Pojištění je naše, přefakturaci zaplatí odběratel cca do 10 dní na náš účet a následně majitel firmy zaplatí pojistné pojištovně se spožděním několika týdnů.:-) Defacto si tímto způsobem na čas bezúročně půjčuje peníze. Podle mne by pojistné mělo zůstat v nákladech firmy. Jak?
Jestli tomu dobře rozumím, tak vy sjednáváte pojištění za odběratele, takže pojištění není pro vás a tudíž nemůže být ve vašich nákladech. Při sjednávání pojištění jste jen prostředník a mohli byste mít za sjednání výhodnějšího pojištění pro odběratele ve výnosech provizi, ale může být pro vás také dostačující, že máte k dispozici "levné" peníze. Nebo je to jinak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 1. 2014 10:07
Prosím o radu jak správně účtovat při přefakturaci pojištění nákladů.
Převzala jsem účto do nového roku a dosavadní praxe byla: zaúčtování předepsaného měsíčního předepsaného pojištění na
548/321 a následně přefakturováno na odběratele na 311/602.
Tento postup podle mě zvyšuje uměle obraty nákladů a výnosů.
Jak postupovat při účtování pojistného v lednu 2014, kdy jsme obdrželi předpis pojistného za prosinec 2013.
Děkuji za radu