Re: DPH a paušál na auto
Ano, paušál ve výši 4.000 / měsíc. Ale odpisy a další výdaje bych krátila skutečným poměrem služebních x soukromých jízd. Ve výdajovém paušálu na auto jsou zahrnuty jen PHM a parkovné.
PHM si evidujete jako nedaňový výdaj a DPH uplatníte. Pročtěte si §75 ZDPH, odstavce 2 a 4. Měla byste asi stanovit kvalifikovaný odhad, nakolik se bude auto používat v tom roce soukromě a tím poměrem DPH krátit. Na konci roku provést přepočet dle skutečně ujetých km a pokud se od předpokladu budete lišit víc, jak 10%, musíte rozdíl dodanit.
Z toho plyne, že pokud chcete nárokovat z PHM DPH, musíte vždy vést knihu jízd.
No pokud uplatňuje paušál na auto? Tedy myslím cenu PHM bez daně si zaeviduje tak, aby neovlivnila základ daně z příjmů...
No já myslel, že když je napsáno "U plátců daně z přidané hodnoty se zahrne do daňových výdajů cena za spotřebované pohonné hmoty bez daně z přidané hodnoty, jestliže je tato uplatňovaná jako odpočet daně z přidané hodnoty.", tak že by se měl základ (cena bez daně) zahrnout do daňových výdajů.
No, přiznám se, že té vaší větě vůbec nerozumím. Já vycházím z předpokladu že z hlediska daně z příjmů uplatňuje místo skutečných výdajů na PHM paušál, proto bude základ daně pro DPH nedaňovým výdajem ( nedaňovým pro účely daně z příjmů). Ale pro účely DPH to bude klasický základ daně + DPH........
Lépe to už asi neumím vysvětlit. Z Vaší odpovědi mi plyne, že byste chtěl dávat do výdajů daňově uznatelných z hlediska daně z příjmů jak paušál, tak skutečný výdaj za PHM?? Nebo už bych měla jít spát? :o))
Nene, já z té věty chápu to, že když uplatňuji DPH ze spotřebovaných PHM, tak základ má být zahrnut do daňových výdajů. Obojí současně, tedy paušál i základ v daňových výdajých určitě nepůjde.
Mimochodem, není to moje věta, jedná se o doslovný přepis pokynu D-6 k §24, odst. 2, bod 22
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 1. 2014 18:02
Dobrý den, prosím o radu. Vedu DE, auto v obchodním majetku. Podnikatel občas použije auto pro soukromé účely - tudíž použiji poušál na auto ve výši 80%, snížím si o 20% i odpisy, náklady na opravy, pojištění. Jak to bude s uplatněním DPH z účtenek za PHM. PHM si neuplatním jako výdaj, ale DPH z účtenek mohu. Jen jsem se nikde nedočetla, zda si mohu odečíst pouze 80% částky DPH nebo budu muset vést knihu jízd, evidovat služební a soukromé cesty a uplatnit si celou částku DPH z účtenek, které budou "sedět" na počet km dle počtu služebních jízd? Předem děkuji za odpověď.