DPH a paušál na auto

• (neregistrovaný)

22. 1. 2014 18:02

Dobrý den, prosím o radu. Vedu DE, auto v obchodním majetku. Podnikatel občas použije auto pro soukromé účely - tudíž použiji poušál na auto ve výši 80%, snížím si o 20% i odpisy, náklady na opravy, pojištění. Jak to bude s uplatněním DPH z účtenek za PHM. PHM si neuplatním jako výdaj, ale DPH z účtenek mohu. Jen jsem se nikde nedočetla, zda si mohu odečíst pouze 80% částky DPH nebo budu muset vést knihu jízd, evidovat služební a soukromé cesty a uplatnit si celou částku DPH z účtenek, které budou "sedět" na počet km dle počtu služebních jízd? Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2014 19:01

mirka..p (neregistrovaný)

Re: DPH a paušál na auto
      Ano, paušál ve výši 4.000 / měsíc. Ale odpisy a další výdaje bych krátila skutečným poměrem služebních x soukromých jízd. Ve výdajovém paušálu na auto jsou zahrnuty jen PHM a parkovné.
      PHM si evidujete jako nedaňový výdaj a DPH uplatníte. Pročtěte si §75 ZDPH, odstavce 2 a 4. Měla byste asi stanovit kvalifikovaný odhad, nakolik se bude auto používat v tom roce soukromě a tím poměrem DPH krátit. Na konci roku provést přepočet dle skutečně ujetých km a pokud se od předpokladu budete lišit víc, jak 10%, musíte rozdíl dodanit.
      Z toho plyne, že pokud chcete nárokovat z PHM DPH, musíte vždy vést knihu jízd.

• 22. 1. 2014 19:33

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

A když uplatňuji DPH z PHM, neměl by být základ daňově a ne ne daňově?

• 22. 1. 2014 20:19

No pokud uplatňuje paušál na auto? Tedy myslím cenu PHM bez daně si zaeviduje tak, aby neovlivnila základ daně z příjmů...

• 22. 1. 2014 21:01

No já myslel, že když je napsáno "U plátců daně z přidané hodnoty se zahrne do daňových výdajů cena za spotřebované pohonné hmoty bez daně z přidané hodnoty, jestliže je tato uplatňovaná jako odpočet daně z přidané hodnoty.", tak že by se měl základ (cena bez daně) zahrnout do daňových výdajů.

• 22. 1. 2014 21:08

No, přiznám se, že té vaší větě vůbec nerozumím. Já vycházím z předpokladu že z hlediska daně z příjmů uplatňuje místo skutečných výdajů na PHM paušál, proto bude základ daně pro DPH nedaňovým výdajem ( nedaňovým pro účely daně z příjmů). Ale pro účely DPH to bude klasický základ daně + DPH........
      Lépe to už asi neumím vysvětlit. Z Vaší odpovědi mi plyne, že byste chtěl dávat do výdajů daňově uznatelných z hlediska daně z příjmů jak paušál, tak skutečný výdaj za PHM?? Nebo už bych měla jít spát? :o))

• 22. 1. 2014 21:34

Nene, já z té věty chápu to, že když uplatňuji DPH ze spotřebovaných PHM, tak základ má být zahrnut do daňových výdajů. Obojí současně, tedy paušál i základ v daňových výdajých určitě nepůjde.

Mimochodem, není to moje věta, jedná se o doslovný přepis pokynu D-6 k §24, odst. 2, bod 22

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).