Darování dárkových kupónů

• (neregistrovaný)

23. 1. 2014 10:13

Dobrý den, potřebuji poradit ohledně darování dárkových kupónů.
    V naší firmě si vytváříme sami dárkové kupóny. Ty se naskladnily, prodali se v obchodě s 21 % DPH, hodnota kupónu šla do tržeb. Při uplatnění se snížila tržba. Takto se to dělalo než jsem nastoupila a běželo to doteď.
    Na konci 2013 chtěla jedna firma od nás koupit dárkové kupóny pro zaměstnance a to jsem se zarazila u DPH. Začala jsem okolo toho něco študovat a zjistila jsem že bychom měli spíš prodávat jako ceninu s 0 % DPH a do tržeb by pak šla hodnota prodaného zboží při uplatnění. Takže firmě jsem prodala s 0 % s tím že se budou kupóny nově účtovat, staré dojíždějící kupóny si ohlídám.

Tak to jsem se trochu rozepsala k našim kupónům, což jsem asi ani nemusela, ale teď co potřebuji:

Darovali jsme o.s. na sportovní akci dárkové kupony v hodnotě 5000,- a to v době, kdy jsme ještě prodávali kupóny s 21 % DPH.
    Ke konci roku přišli příjemci kupónů a odebrali si zboží + doplatili rozdíl.
    Zatím máme jen evidováno pro nás, já se s tím teď musím poprat a nějak to zaúčtovat, vyskladnit atd, rozdíly dát do pokladny.
    Vůbec nevím jak do toho. Takže prosím o radu jak zaúčtovat při darování kupónů a pak při uplatnění.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).