Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 1. 2014 10:13
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně darování dárkových kupónů.
V naší firmě si vytváříme sami dárkové kupóny. Ty se naskladnily, prodali se v obchodě s 21 % DPH, hodnota kupónu šla do tržeb. Při uplatnění se snížila tržba. Takto se to dělalo než jsem nastoupila a běželo to doteď.
Na konci 2013 chtěla jedna firma od nás koupit dárkové kupóny pro zaměstnance a to jsem se zarazila u DPH. Začala jsem okolo toho něco študovat a zjistila jsem že bychom měli spíš prodávat jako ceninu s 0 % DPH a do tržeb by pak šla hodnota prodaného zboží při uplatnění. Takže firmě jsem prodala s 0 % s tím že se budou kupóny nově účtovat, staré dojíždějící kupóny si ohlídám.
Tak to jsem se trochu rozepsala k našim kupónům, což jsem asi ani nemusela, ale teď co potřebuji:
Darovali jsme o.s. na sportovní akci dárkové kupony v hodnotě 5000,- a to v době, kdy jsme ještě prodávali kupóny s 21 % DPH.
Ke konci roku přišli příjemci kupónů a odebrali si zboží + doplatili rozdíl.
Zatím máme jen evidováno pro nás, já se s tím teď musím poprat a nějak to zaúčtovat, vyskladnit atd, rozdíly dát do pokladny.
Vůbec nevím jak do toho. Takže prosím o radu jak zaúčtovat při darování kupónů a pak při uplatnění.
Děkuji