Re: rodičovská a práce
Při pobírání rodičovského příspěvku není rozhodující výše příjmu, ale to, že je řádně postaráno o dítě (jiná zletilá osoba, školka...). Takže na Vaší straně žádný problém. Problém bych viděl u Vašeho zaměstnavatele, pokud to chce takovýmto způsobem, nikdy Váš příjem nemůže být legální.
Re: rodičovská a práce
Jen pro upřesnění: nejste na rodičovské dovolené, protože nemáte žádného zaměstnavatele. Píšete, že váš pracovní poměr skončil.
Pobírání rodičovského příspěvku jakékoliv vaše zaměstnání nijak neohrozí. Sleduje se jenom určitý počet hodin nebo dnů ve školce (jeslích) u dětí do 2 let. U starších už není omezen ani pobyt ve školce.
Jestliže se chcete vyhnout platbě SP a ZP, bude vhodná dohoda o provedení práce do 10 000,- měsíčně. Můžete podepsat prohlášení poplatníka a slevu na poplatníka uplatnit měsíčně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 1. 2014 21:38
Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené. U zaměstnavatele jsem před začátkem mateřské ukončila pracovní poměr. Zaměstnavatel je totiž v likvidaci. Starala jsem se o administrativní práci. Momentálně by potřeboval ode mne zaměstnavatel výpomoc v administrativě při likvidaci. Mohu s ním uzavřít např. dohodu o provedení práce? Nebo jak nejlépe vyřešit mé legální zaplacení? Nechce, aby vznikl nějaký konakt s OSSZ, ZP nebo FÚ, protože na firmě není již žádný zaměstnanec a firma se při posledním z-nci odhlásila u těchto úřadů z daní a pojištění. A ani já nechci mít nějak narušené pobíraní rodičovské apod. Směla bych např.uplatnil slevu na poplatníka apod.......
Děkuji za rady. Veroni