§ 78

• (neregistrovaný)

24. 1. 2014 14:51

Dobrý den, moc prosím o radu, jak postupovat. Stavební firma jednorázově provedla výstavbu rodinných domů s cílem je po dostavění prodat. Výstavba probíhala v průběhu 4 let, účtováno bylo jako nedokončená výroba 121/611. DOTAZ 1. Jak zaúčtovat po kolaudaci? Jedná se o tzv. stavební výrobek. Na účet 123? Druhý problém je ten, že některé domy se nepodařilo prodat, tudíž jsme se 1 z nich rozhodli pronajmout. Jde o pronájem fyzické osobě - neplátci DPH. Tedy plnění osvobozené od daně. DOTAZ 2. Lze pronajímat "stavební výrobek" nebo musí být rodinný dům přeúčtován na 021 a zařazen jako DHM? V tom případě by se podle mě jednalo o případ, kdy je nutno provést úpravu odpočtu daně dle § 78 ZoDPH. Vzhledem k tomu, že byl dům pořízen vlastní činností (+ subdodávky) jak určit uplatněné DPH - z jednotlivých nákupů materiálu a jednotlivých služeb subdodavatelů? Nadále se počítá do budoucna s prodejem, není ani jisté, jak dlouho se bude dům pronajímat (může se stát, že to bude jen pár měsíců) a pak bude opět čekat na prodej nebo se prodá. Úprava odpočtu - tedy odvod části uplatněného odpočtu DPH je podle mě nesmyslný, zvlášť když jde o vysokou částku. Moc děkuji za rady, pokud s tím máte někdo zkušenost.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 1. 2014 16:55

izak (neregistrovaný)

Re: § 78
      Toto je fakt moc složité, navštivte daň.poradce, myslím, že i prac.fin.úřadu by měl s par.78 problémy. Tento týden jsem to zažila, veřte mi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).