Re: Odpočet DPH u osobního auta
Ale tak to pozor. V příspěvku, na který dáváte odkaz se bavíme o uplatňování DPH z PHM u paušálních výdajích na provoz vozidla, nejedná se tam o výdajích procentem z příjmů...
Re: Odpočet DPH u osobního auta
Auto si zařadíte do obchodního majetku, uplatňujete odpočet DPH z pořízení i PHM a všech nákladů kolem auta. Na konci roku podáváte daňové přiznání k dani z příjmu fo - výdaje uplatníte procentem 60% - a je to v pořádku. jsou to dvě odlišné věci. Pro účely kontroly DPH je nutné vést evidenci z čeho uplatňujete DPH. Ale opravdu musíte auto zařadit do obchodního majetku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 1. 2014 23:01
Dobrý den. OSVČ, letos dobrovolný plátce DPH si koupil osobní auto pouze k podnikatelským účelům, ovšem jako soukromá osoba. Pro účely daně z příjmů bude používat paušální výdaje 60%, takže bude evidovat pouze příjmy. Tvrdí mi, že se ptal daňové poradkyně na odpočty DPH a ta mu řekla, že si může nárokovat DPH z pořízení auta a DPH z pohoných hmot. Říkal to tak důrazně, že jsem byla docela zmatená. Mám zato, že při pořízení osobního auta si může odečíst DPH na stupu pouze pokud auto pořídí do obchodního majetku. Jak je to správně, pokud bude mít vlastně vškeré výdaje vlastně zahrnuté v paušálu.
Děkuji