Odpočet DPH u osobního auta

• (neregistrovaný)

27. 1. 2014 23:01

Dobrý den. OSVČ, letos dobrovolný plátce DPH si koupil osobní auto pouze k podnikatelským účelům, ovšem jako soukromá osoba. Pro účely daně z příjmů bude používat paušální výdaje 60%, takže bude evidovat pouze příjmy. Tvrdí mi, že se ptal daňové poradkyně na odpočty DPH a ta mu řekla, že si může nárokovat DPH z pořízení auta a DPH z pohoných hmot. Říkal to tak důrazně, že jsem byla docela zmatená. Mám zato, že při pořízení osobního auta si může odečíst DPH na stupu pouze pokud auto pořídí do obchodního majetku. Jak je to správně, pokud bude mít vlastně vškeré výdaje vlastně zahrnuté v paušálu.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2014 10:27

. (neregistrovaný)

Re: Odpočet DPH u osobního auta
      Jsou dva názory
      jeden že to jde
      druhý že to nejde
      Zkuste se podívat do historie na tomto foru / výdaje procentem a odpočty DPH
      http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1144747
      a plno dalších

• 28. 1. 2014 11:58

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Ale tak to pozor. V příspěvku, na který dáváte odkaz se bavíme o uplatňování DPH z PHM u paušálních výdajích na provoz vozidla, nejedná se tam o výdajích procentem z příjmů...

• 28. 1. 2014 12:33

jj01 (neregistrovaný)

Auto si zařadíte do obchodního majetku, uplatňujete odpočet DPH z pořízení i PHM a všech nákladů kolem auta. Na konci roku podáváte daňové přiznání k dani z příjmu fo - výdaje uplatníte procentem 60% - a je to v pořádku. jsou to dvě odlišné věci. Pro účely kontroly DPH je nutné vést evidenci z čeho uplatňujete DPH. Ale opravdu musíte auto zařadit do obchodního majetku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).