Re: Mzdový výměr a nejnižší možná mzda
Teď jsem to ne dost pochopila. MUSÍ být na mzdovém výměru uvedená částka aspoň ve výši aktuální minimální mzdy (i když jeho zaručená je třeba vyšší) a odměnami se pak dostat na zaručenou mzdu nebo je jedno, jaká částka je uvedená na mzdovém výměru (např. i méně než 8500) na odměnami se pak dostat na zaručenou mzdu?
Podle mne je správný názor Kary - což vyplývá i z § 111 odst. 3 a § 112 odst. 3, které by pak neměly smysl.
Jestliže např. první tarifní třída má v dané organizaci rozpětí 7000-11000 Kč (stupně nejsou), a čtvrtá tarifní třída 8500-14900 Kč, tak by nebylo vhodné dávat v 1. tar. třídě všem tar. mzdu 8500 Kč (a byli by tak zvýhodněni proti kvalifikovanějším zaměstnancům ve 4. třídě). Lepší by bylo např. 7500 Kč tak. mzda + 1000 Kč osobní příplatek.
Až na to "zvýhodnění" jsem odpověď Atreus pochopila. Pájo, můžete mi, prosím, napsat jasnou odpověď. Zaměstnanec pracuje na úvazek 40 týdně a má měsíční mzdu. MUSÍ být na mzdovém výměru uvedena aspoň:
1) minimální mzda nebo (a dávat odměny aspoň do výše jeho zaruč.mzdy)
nebo
2) aspoň jeho zaručená mzda
Nebo
3) může být ve mzdovém výměru uvedeno např. 7000 Kč a do mzdy dávat odměny, prémie tak, aby bylo dosaženo nejméně zaručené mzdy.
Co je správně?
U platu je v platových tabulkách spousta hodnot, které jsou pod zaručenou mzdou, tedy platem. Na platovém výměru je uvedena částka opravdu přiznaná, např. v 5. platové třídě je u člověka bez praxe 10.270, ovšem zaručená je 10.400. Protože ve státní správě ve zkušební době nemůžete dát osobní ohodnocení , tedy premie, odměny, je na výměru uvedena tato částka a mzdová musí každý měsíc do zaručené mzdy, platu dopočítat.
Takže se domnívám, že totéž platí i pro mzdu, stejně jako pro plat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2014 13:30
Prosím pěkně, nenašla jsem jednotný názor: Ve mzdovém výměru musí být stanovena mzda nejméně ve výši zaměstnancovy zaručené mzdy nebo může být nižší s tím, že k tomu má i prémie?
Nebo sice nemusí být uvedena zaručená, ale nemůže být uvedená nižší než minimální?
Např. zaměstnanec, zařazený v 1. skupině (tzn. jeho zaručená mzda je ve stejné výši jako minimální mzda, tj. 8500 Kč). Musí mít ve výměru uvedenou mzdu 8500 Kč (resp. 50,60/h) nebo může mít uvedeno třeba 7000 (nebo 40Kč/h) a k tomu dostávat odměnu tak, aby byla splněna ta výše zaručené mzdy?
Já jsem se vždycky přikláněla k tomu druhému názoru, ale potřebuji ujistit nebo vyvrátit.