Re: paušál na auto
nedodržujete pravidlo 4):
"4) HLEDEJTE
Berte ohled na ostatní a neplýtvejte jejich časem. Než se zeptáte, zkuste najít odpověď pomocí odkazu "Vyhledávání". Snažte se nejdříve o problému něco nastudovat sami a pak se zeptejte na to, čemu nerozumíte nebo co jste nenašli. Málokomu se chce znovu a znovu odpovídat na jednoduché dotazy, na něž lze najít v diskuzi dostatek odpovědí. Lidé raději odpovídají tazatelům, kteří projevili alespoň nějakou snahu o nalezení řešení."
A na dotaz účetní v tomto případě nelze slušně odpovědět
Velice se omlouvám, pokud jsem se vás nějak dotkla. Hledala jsem na internetu i v různých diskuzích. Našla jsem vše ostatní. Neptala jsem se na veškerou problematiku paušálního nákladu, pouze na účtování při vedení účetnictví. A jestli chápu některé skutečnosti správně. Neviděla jsem na tom nic tak špatného, co by mělo někoho dalšího pobouřit...
>>>>Dobrý den, už jsem pročetla hromadu diskuzí, ale
>>>>pořád
>>>>mi nejsou některé věci ohledně paušálního nákladu na
>>>>auto jasné. Můžete mi prosím někdo poradit?
>>>>Jsem OSVČ vedoucí účetnictví, plátce DPH. Pokud si
>>>>budu uplatňovat paušál na auto a druhý na motorku
>>>>(ani
>>>>jedno nepoužívám pro soukromé účely), tedy měsíčně
>>>>mohu
>>>>uplatnit 5000,- Kč na auto a 5000,-Kč na motorku, že?
>>>>Knihu jízd vedu jen kvůli DPH při případných např.
>>>>opravách, že?
>>>>Jak evidovat každý měsíc těch 5000,-? Účtovat přes
>>>>pokladu a nějaký nákladový účet?
>>>>Předem moc děkuji za odpověď.
>Jde o to, že o "paušálu" na auto se vůbec neúčtuje.
Moc děkuji za odpověď. Já to tak právě taky chápala. Ale bylo mně tvrzeno, že účtuje. A to přes pokladnu. Musí se tedy evidovat i lísty za PHM? Podnikatel chtěl, aby mu "odpadla" povinnost s evidencí lístků za PHM. Chtěl každý měsíc vystavit VPD na 5.000,- a z toho by si platil právě PHM. Tak to tedy nejde?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 1. 2014 8:29
Dobrý den, už jsem pročetla hromadu diskuzí, ale pořád mi nejsou některé věci ohledně paušálního nákladu na auto jasné. Můžete mi prosím někdo poradit?
Jsem OSVČ vedoucí účetnictví, plátce DPH. Pokud si budu uplatňovat paušál na auto a druhý na motorku (ani jedno nepoužívám pro soukromé účely), tedy měsíčně mohu uplatnit 5000,- Kč na auto a 5000,-Kč na motorku, že? Knihu jízd vedu jen kvůli DPH při případných např. opravách, že?
Jak evidovat každý měsíc těch 5000,-? Účtovat přes pokladu a nějaký nákladový účet?
Předem moc děkuji za odpověď.