Re: propustka k lékaři
§ 206
(2) Překážku v práci je zaměstnanec povinen prokázat zaměstnavateli. Ke splnění povinnosti podle věty první jsou právnické a fyzické osoby povinny poskytnout zaměstnanci potřebnou součinnost.
pracovala jsem ve firmě, kdy jsme také propustky nepoužívali. Bylo to o důvěře a nezneužívání. bylo to zaplacené jako výkon práce, o tom, že jde člověk k lékaři, nařízený věděl, ale nikde se to nevykazovalo.
Samozřejmě, že pokud vykazujete překážku v práci, musíte ji mít doloženou propustkou.
Nyní to máme tak, že nejdřív se dovolím šéfa v zahraničí, oznámím nepřímému šéfovi v tuzemsku a dle požadavku na personálním, pak si v docházkovém systému označím čipem odchod a příchod od lékaře a odnesu na personální potvrzenku.... je nás asi tak 40 THP. V roce 2013 jsem byla 3x u lékaře a strávila tam celkem 8,5 hodiny času. Takže to vidím spíše jako byrokracii..
To není byrokracie, to je oprávněný požadavek zaměstnavatele. Doložit od lékaře, že jste tam opravdu byla. Vy osobně byste to třeba nikdy nezneužila , ale věřte, že je spousta lidí, kteří by k tomu lékaři vůbec nešli. A rozlišovat, kdo musí mít potvrzenou propustku a kdo ne, to asi nejde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 1. 2014 19:24
Zdravím,
naše personální mi sdělilo, že používání propustek pro THP je dáno zákonem a není tedy možné je nepoužívat. V posledních letech pracovala u velkých společností a nepamatuji, že bychom propustky používali. Můžete mi prosím poradit §, kde toto najdu? Děkuji