Re: Neuplatněna sleva na manželku v RZD
Děkuji za odkaz. Výše jsem ale uváděla, že zaměstnanci bylo provedeno RZD (roční zúčtování daně) za r. 2012, ve kterém neuplatnil slevu na manželku. Nepodával řádné daňové přiznání, takže nemám k čemu podat dodatečné. Nebo se na RZD nahlíží jako na daňové přiznání? Předem děkuji za další info.
Ano, jistě - podá si sám řádné DP. Přiložila bych vše včetně Potvrzení o zdanitelných příjmech. Jako při klasickém podání.
Já si teda myslím, že stačí vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012, kde uvedete, že bylo RZD provedeno a s jakým výsledkem - částkou, kterou pak zohledníte v daňovém přiznání (o částku vrácenou v RZD dostane méně při podání DAP) a k tomuto potvrzení bych přiložila čestné prohlášení manželky, že neměla vyšší příjem než 68.000 Kč a oddací list.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 2. 2014 17:42
Dobrý den, prosím o radu - v RZD 2012 zaměstnanec neuplatnil slevu na manželku, teď po roce si na to vzpomněl. Budu mu dělat daňové přiznání za r. 2012, jak jsem se zde dočetla v historii, tak musím podat řádné DP. Co všechno k tomu musím doložit? V RZD uplatnil úroky z úvěru, životní pojištění, daňové zvýhodnění na 2 děti. V Prohlášení poplatníka mám vše založeno - smlouvu o úvěru, potvrzení o zaplacených úrocích, potvrzení o zaplacených příspěvcích na ŽP, čestné prohlášení manželky, že ona neuplatňuje daňové zvýhodnění na děti. Musí všechno toto dokládat k daňovému přiznání? Moc děkuji za odpověď.