Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 2. 2014 0:07
Dobrý den,
jsem zaměstnána na HPP a k tomu si přivydělávám poradenstvím jako OSVČ (příjem 190 tis za rok 2013, výdaje uplatňuji paušálem 60%), můj vyměřovací základ pro OSSZ za rok 2013 tedy překročil 62 121 Kč a tak bych musela odvést i z vedlejší činnosti sociální pojištění. Což se mi samozřejmě nechce :-(
Manžel má rovněž hlavní příjem ze zaměstnání a zároveň jeho vedlešjí činností je OSVČ - v roce 2013 si jako OSVČ nic nevydělal (je jako OSVČ přihlášen na OSSZ, VZP a registrován na FÚ).
Zvažuji, že bych na manžela jako spolupracující osobu rozdělila část svých příjmů a výdajů, tak aby můj základ daně (vyměřovací základ) klesnul pod rozhodnou hranici pro platbu SP :-). Manžel uplatňuje dańové zvýhodnění na syna, ale jeho příjmy ze zaměstnání by byly 80% celkového základu daně, takže uplatnění slevy na syna svým rozdělením neohrozím.
Když uplatňuji výdaje paušálem, tak jak rozdělit? Pokud bych rozdělila 35 tis z příjmů, pak bych na něj do výdajů převedla 60% výdajů tj. v přiznání ř. 109 příjmy rozdělené: 35 tis a ř. 110 výdaje rozdělené tj. 21 tis?
Studovala jsem na internetu, zda by mu vyplývaly registrační povinnosti z titulu spolupracující osoby a "vygooglila jsem", že se měl jako spolupracující osoba registorovat na FÚ, OSSZ a ZP (na OSSZ dokonce nahlásit iniciály osoby, se kterou spolupracuje.
Nerada bych způsobila manželovi "nějaké" problémy, prosím odborníky o radu, zda je dostačující, že je na FÚ, OSSZ a VZP registrován sám jako OSVČ a že tedy není nezbytné ještě hlásit i to, že v roce 2013 se mnou spolupracoval.
Moc děkuji.