Slovák OSVČ

• (neregistrovaný)

6. 2. 2014 11:45

Dobrý den, jsem Slovenka, v ČR mám jenom přechodný pobyt. Podnikám na základe živnostenského oprávnění vydaného v ČR. Jsem povinna vést si daňovou evidenci nebo účetnictví? V daňovém přiznání si můžu uplatnit náklady paušálem nebo ne? Děkuji za odpověď. Katarína

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2014 13:11

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: slovák OSVČ
      Ano, musíte vést účetnictví. Ano, můžete použít paušální výdaje.

• 6. 2. 2014 14:11

Tatiana (neregistrovaný)

***Myslím, že to už nějakou dobu neplatí a můžete vést daňovou evidenci.

• 6. 2. 2014 16:30

Lenka28 (neregistrovaný)

Potvrzuji skutečnost, že fyzické osoby cizinci mající živnostenské oprávnění, nemusí již být počínaje 1. 1. 2011 zapsány v obchodním rejstříku - tj. mohou požádat o výmaz.

Fyzické osoby, které jsou zapsány v obchodním rejstříku, jsou povinny vést účetnictví ode dne zápisu do obchodního rejstříku až do dne výmazu z obchodního rejstříku, nevznikla-li jim povinnost vést účetnictví z jiných důvodů. Jisté tedy je, že do data výmazu z obchodního rejstříku, musí fyzická osoba zcela jistě vést účetnictví.

S výjimkou ukončení činnosti, však mohou účetní jednotky ukončit vedení účetnictví nejdříve po uplynutí pěti po sobě jdoucích účetních období, ve kterých vedly účetnictví. Tato podmínka platí i na cizince - fyzickou osobu a to i v případě, pokud by pro účely daně z příjmů uplatňoval paušální výdaje. Vedení daňové evidence tedy do doby splnění pětileté podmínky není možné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).