Re: slovák OSVČ
Potvrzuji skutečnost, že fyzické osoby cizinci mající živnostenské oprávnění, nemusí již být počínaje 1. 1. 2011 zapsány v obchodním rejstříku - tj. mohou požádat o výmaz.
Fyzické osoby, které jsou zapsány v obchodním rejstříku, jsou povinny vést účetnictví ode dne zápisu do obchodního rejstříku až do dne výmazu z obchodního rejstříku, nevznikla-li jim povinnost vést účetnictví z jiných důvodů. Jisté tedy je, že do data výmazu z obchodního rejstříku, musí fyzická osoba zcela jistě vést účetnictví.
S výjimkou ukončení činnosti, však mohou účetní jednotky ukončit vedení účetnictví nejdříve po uplynutí pěti po sobě jdoucích účetních období, ve kterých vedly účetnictví. Tato podmínka platí i na cizince - fyzickou osobu a to i v případě, pokud by pro účely daně z příjmů uplatňoval paušální výdaje. Vedení daňové evidence tedy do doby splnění pětileté podmínky není možné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 2. 2014 11:45
Dobrý den, jsem Slovenka, v ČR mám jenom přechodný pobyt. Podnikám na základe živnostenského oprávnění vydaného v ČR. Jsem povinna vést si daňovou evidenci nebo účetnictví? V daňovém přiznání si můžu uplatnit náklady paušálem nebo ne? Děkuji za odpověď. Katarína