Re: Jak je správně vypočítaná moje mzda
já teda nejsem účetní, ale když se sjedná mzda s přihlédnutím k práci přesčas do 150ti hod. za rok, tak nemůžete mít jako hodinovou mzdu 50,60 Kč, protože to je minimální mzda, tam žádné navýšení vzhledem k přesčasům není, čili Vám to sice napsali do PS, ale je to špatně,okrádají Vás, požádejte o nápravu.
§ 114 Mzda nebo náhradní volno za práci přesčas
(1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen „dosažená mzda”) a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
(2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.
(3) Dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno podle odstavců 1 a 2 nepřísluší, je-li mzda sjednána (§ 113) již s přihlédnutím k případné práci přesčas. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné takto sjednat, je-li současně sjednán rozsah práce přesčas, k níž bylo při sjednání mzdy přihlédnuto. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné sjednat nejvýše v rozsahu 150 hodin práce přesčas za kalendářní rok a u vedoucích zaměstnanců (§ 11) v mezích celkového rozsahu práce přesčas (§ 93 odst. 4).
(3) Dosažená mzda a příplatek ani náhradní volno podle odstavců 1 a 2 nepřísluší, je-li mzda sjednána (§ 113) již s přihlédnutím k případné práci přesčas. Mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas je možné takto sjednat, je-li současně sjednán rozsah práce přesčas, k níž bylo při sjednání mzdy přihlédnuto.
Toto pro vás není dostačující? Vždy odkazuji na zákon, aby zaměstnanec věděl, až přijde za svým zaměstnavatelem a bude podle vaší rady žádat o nápravu, ať se má o co opřít. Protože argument, že to říkal nějaký pán na internetu - bude asi nedostačující.
Ano, pokud nebudeme brát ohled na smlouvu a budeme se držet klasiky, tak je to jak jste psala.
Za dobu práce v sobotu a v neděli přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Je však možné sjednat jinou minimální výši a způsob určení příplatku,
...takže pokud nemáte sjednáno nebo ve vnitřním předpisu uvedeno jinak, náleží to, co jste napsala. Dostane zaplaceno 8 hodin svou základní mzdou + 25 + 10 % příplatek.
Ještě doplním:
Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen „dosažená mzda”) a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 2. 2014 10:42
Dobrý den, prosím jak se počítá mzda, je-li v pracovní smlouvě napsáno, že mzda je sjednána již s přihlédnutím k případné práci přesčas v rozsahu až 150 hodin za kalend.rok ?
Teď za leden 2014 jsem odpracovala 21 dní x 8 hodin = 168 hod x 50,60 Kč = 8.501,- Kč, 8 hodin náhrada za svátek (průměr 51,31 Kč) = 410,- Kč, 8 hodin dovolená = 410,- Kč. Ještě jsem pracovala o sobotách a to celkem 15 hodin. Celkově jsem tedy odpracovala v lednu 183 hodin. Budou mi hodiny v sobotu proplaceny 25% jako přesčas + 10% jako zvýhodnění za práci v sobotu ? Bude mi zaplaceno 183 hodin x 50,60 Kč = 9.260,- Kč, když mám v PS sepsáno to ohledně práce přesčas ? Prosím, mohl by mi někdo napsat správný postup a výsledek při výpočtu mé mzdy ? Uplatňuji ještě daňové zvýhodnění na dvě děti a slevu na sebe. Moc všem za pomoc děkuji.