Re: zaručená mzda a hod.průměr
ZP hovoří o minimální mzdě.
§ 357
"(1) Jestliže je průměrný výdělek zaměstnance nižší než minimální mzda, na kterou by zaměstnanci vzniklo právo v kalendářním měsíci, v němž vznikla potřeba průměrný výdělek uplatnit, zvýší se průměrný výdělek na výši odpovídající této minimální mzdě"
Takže všechno, o čem jsem psala, se týká jen minimální mzdy 8500 Kč, u zaručených mezd to neřešíím????
A ještě: v měsíci čerpání dovolené, pokud celková mzda za měsíc je nižší než min. mzda, dorovnávám do Kč 8500,--? U zaručené mzdy opět neřeším????
Děkuju.
Někdy vychází u měsíční mzdy při čerpání dovolené více, někdy méně. Záleží to na počtu pracovních dnů v měsíci čerpání dovolené a taky v předešlém čtvrtletí, z kterého se počítá průměr.
Už jsem tomu snad porozuměla: zákon po nás chce navýšit pouze hodinový průměr pro výpočet náhrad na Kč 50,60, jinak není třeba nic řešit. Pokud i u zaručených mezd vyjdeme ze správné výše zaručené mzdy (měsíční nebo hodinová), není třeba provádět žádné úpravy. Tak se toho budu držet, do celkové měsíční zaručené mzdy nic dorovnávat nebudu ani u zaručených mezd navyšovat hodinový průměr pro náhrady.
Díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 2. 2014 14:04
Pořád v tom nemám jasno.
Zaměstnanec má zaruč.mzdu ve III.sk. Kč 10 400,--, což je 61,70/hod.
Hodinový průměrný výdělek se mi spočítal Kč 59,--.
Mám opravit na Kč 61,70?
Pokud má zam. v daném měsíci dovolenou a hrubá mzda vyjde nižší než Kč 10 400,-, mám dorovnávat do Kč 10 400,--?
Děkuju za odpovědi.