Re: Exekuční srážky z vratky daně ANO/NE
Dobrý den,
zaslala jsem dotaz ohledně výše uvedené problematiky na Exekutorskou komuru ČR. Zde je jejich odpověď: "přeplatek na dani z příjmu fyzických osob tvoří část záloh na daň z příjmu, které byly ze mzdy povinného zaměstnance odvedeny, a netvořily tak základ pro výpočet srážky. Jestliže by tyto zálohy ze mzdy zaměstnance odvedeny nebyly (popř. v menším rozsahu), byly by takové částky součástí čisté mzdy, a tedy i základem pro výpočet srážek, které by za takových podmínek byly vyšší. Pokud by přeplatek na dani z příjmů fyzických osob nebyl do čisté mzdy zaměstnance zahrnut, jednalo by se o obcházení zákona.
Tato situace ale dle názoru Exekutorské komory ČR liší od situace, kdy je vyplácen zaměstnanci tzv. daňový bonus."
Počítala jsem to dle rad odsud:
- Nezabavitelná částka já, manžel, dcera
- co bylo nad 9097 ještě nad nezabavitelnou na nás tři, bylo odebráno bez omezení (s přeplatkem a bonusem měl vysoký plat)
- zbytek nad nezabavitelnou na třetiny - 1/3 šla na nepř.pohl.
- vycházelo to tak, že bonus POČÍTALA
- když jsem se na ni ohradila s tímto výpočtem a s informací odtud, že na bonus nesmí s exekuční srážkou, řekla mi že může a co s tím jako chci dělat...no asi už nic no, od exekutora těžko něco dostanu zpět. Stejně jsme to již splatili, ale stve mě, že si toto může účetní dovolit.
Otázkou je, co Vy nazýváte bonusem. Bonus není sleva na dítě, bonus je to, co člověk dostane navíc, když už po odečtení slev vyjde daň nulová a ještě nebylo odečtené celé zvýhodnění na dítě jako sleva. Pak to, co zbývá z toho zvýhodnění, se nazývá bonusem a to se přičítá k čisté mzdě. Nebo pokud měl za předchozí rok tak nízké příjmy, že to zvýhodnění se celé nemohlo odečíst a vznikl mu tedy nárok na bonus, který dostal v ročním zúčtování. Tak tento bonus se při exekuci nesráží.
Pokud šlo jen o vratku daně, tak ta se sráží (teda sice to není ze zákona dost jasné, ale většinou ji sráží).
Já tomu rozumím, měl nárok na bonus, protože měl odpracovaných jen 7 měsíců, zbytek ÚP, navíc v RZD má zvlášť rozepsáno přeplatek na dani a daňový bonus. Prostě mu to počítala do příjmu pro srážku exekuce a nikdo s tím nic neudělá, bohužel...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 2. 2014 12:08
Dobré poledne,
dnes jsem si v lednovém čísle "Mzdové účetní" přečetla, že se exekuční srážky z přeplatku daně z ročního zúčtování NEprovádí.
V lednu jsem byla na školení a tam nám bylo řečeno - přeplatek daně pro exekuci použít, daňový bonus ne (vyplatit zaměstnanci). Pak se v tom má člověk vyznat!
Jak to prosím děláte?