Re: daňové přiznání
Pokud jste neměla ŹL, nebylo nutné vést daňovou evidenci, neměla jste ani náklady ani výnosy anebo?? Pokud vedete daňovou evidenci,
můžete si uplatnit slevu na sebe, dítě §35 zákona o dani z příjmu.
Vést daňovou evidenci a neuplatnit paušální výdaje je po novu podmínkou u slevy na dítě.
Případně je možnost být zaměstnancem a mít víc jako 50% základu daně jako zaměstnanec a maximálně 50 % jako OSVČ.
Doplňují otázka - nejedná se o pořízení majetku nebo o zřizovací výdaje ?
Několik měsíců jsem nakupovala a pak prodávala přes internet. Nyní již mám na tuto činnost ŽL. Jak provést přiznání za dobu, kdy jsem neměla živnosťák. Jde také o to, jsem samoživotelka na rodičáku a musím dosáhnout příjem 48.000,- (nemohu použít výpočet %.). Jediná možnost je asi obojí t.j. za dobu před vystavením ŽL vést daňovou evidenci podle § 10(doklady nějaké snad najdu.) a za dobu platnosti ŽL podle § 7. Musím na obojí vést daňovou evidenci, nemohu ji mít pouze jako OSVČ a na ostatní přijmy použít výpočet %? I když jsem měla přímy podle § 10 cca 25% z celkových příjmů?
1. pokud zdaníte v § 10 přijmy, které jste měla před získáním živnostenského oprávnění, tak tyto se Vám nezapočítají do příjmu pro získání daňového zvýhodnění na dítě. Tam se započítávají pouze příjmy podle §§ 6 - 9 ZDP
2. výdaje procentem z příjmů nelze uplatnit u § 10 ZDP (resp.lze ale ne v tomto případě)
>>>Mám dotaz,
>>>mohu uplatnit náklady podle skutečnosti (vést daňovou
>>>evidenci), i když jsem po tuto část roku neměla ŽL.
>>>Za dobu, kdy jsem již měla ŽL vedu daňovou evidenci.
>>>děkuji za odpověď Ella
>>
>>Pokud jste neměla ŹL, nebylo nutné vést daňovou
>>evidenci, neměla jste ani náklady ani výnosy anebo??
>>Pokud
>>vedete daňovou evidenci,
>>můžete si uplatnit slevu na sebe, dítě §35 zákona o
>>dani z příjmu.
>>Vést daňovou evidenci a neuplatnit paušální výdaje je
>>po novu podmínkou u slevy na dítě.
>>Případně je možnost být zaměstnancem a mít víc jako
>>50% základu daně jako zaměstnanec a maximálně 50 %
>>jako
>>OSVČ.
>
>
>Sama bych to řešila tak, že bych výdaje, které vznikly
>před začátkem podnikání, zaevidovala k prvnímu dni
>podnikání.
>
>
Jestli to lze takto provést, že bych započetla příjmy a výdaje k prvnímu dni podnikání, tak bych byla ráda, jestli to tak lze udělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 2. 2014 14:54
Mám dotaz,
mohu uplatnit náklady podle skutečnosti (vést daňovou evidenci), i když jsem po tuto část roku neměla ŽL.
Za dobu, kdy jsem již měla ŽL vedu daňovou evidenci.
děkuji za odpověď Ella