Re: Odvádí daň z příjmu zaměstnanec?
Máte skutečně sepsanou dohodu o provedení práce? Jestli ano, tak jste zaměstnanec a zaměstnavatel měl povinnost vám srazit z odměny daň ze mzdy buď srážkovou nebo zálohovou podle toho jestli jste podepsal nebo nepodepsal prohlášení poplatníka a podle výše odměny.
Podle vašeho dotazu to vypadá, jako by vám vyplácel "něco" na černo.
Ještě jednou zdravím,
máme normálně podepsanou DPP, příjem do 10.000, prohlášení NEpodepsané. Mzda byla za kousek prvního měsíce zanedbatelná - 1250 Kč. Zaměstnavatel mě informoval tak, že plná částka je 1250 Kč a je nutné z toho odvézt 15% daň. Na účet mi však dorazilo plných 1250 Kč. Konverzaci mám uloženou (probíhala mailem) a vše je v ní takto srozumitelně napsáno. Jsem z toho špatný, nikdy jsem nenašel uspokojivou odpověď. Zaměstnavatele jsem již kontaktoval, ale zatím bez odpovědi.
Mohu se ještě zeptat trochu bokem - v případě, že by toto se mnou zaměstnavatel odmítl řešit, může se mě osobně něco stát, když z toho výdělku nebyla zaměstnavatelem odvedena daň?
Na každé takové dohodě by mělo být rozúčtování.
Třeba takto:
Hrubý příjem: 2000,-
Sražená daň: 300,-
K výplatě: 1700,-
Vy tak víte, že daň byla sražena a že zaměstnavatel možná ví o tom, že ji má odvést.
Zaměstnavatel musí odvést daň do konce následujícího měsíce a do konce ledna (termínem si nejsem jistý) musí podat daňové přiznání o daních, které takto srazil.
Co by se vám "mohlo stát", netuším. Přinejmenším vám zaměstnavatel strhne daň později. Tak s tím počítejte.
Sražení daně je na zaměstnavateli, pokud tak neudělal, vystavuje se riziku doplacení daně a penále. Vy to v tomto okamžiku řešit nemusíte. § 38 písmeno e) zákona o dani z příjmů pak říká, že do 12-ti měsíců od povinnosti srazit daň může zaměstnavatel žádat částku po zaměstnanci zpět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 2. 2014 19:53
Dobrý den,
jsem 'normální člověk' - FO a získal jsem práci na DPP. Zaměstnavatel mi vyplatil plnou mzdu a řekl mi, že mám odvést 15% daň. Že se odvádí 15% daň, to vím, ale kdo ji má odvádět? Domníval jsem se, že tuto daň vždy (bez výjimky) odvádí zaměstnavatel a zaměstnanec dostane už jen čisté peníze.