Re: ošetřování člena rodiny bez příspěvk
Minimální měsíční základ pojistného na zdravotní pojištění se u zaměstnance snižuje na poměrnou část odpovídající počtu kalendářních dnů, pokud bylo zaměstnanci poskytnuto pracovní volno pro důležité osobní překážky v práci. Mezi tyto překážky patří, podle § 127 Zákoníku práce, také nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu ošetřování nemocného člena rodiny Minimální vyměřovací základ se Vám z důvodu, i neplacené, OČR úměrné krátí. Bližší informace najdete v §3 zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Sociální pojištění vůbec neřešíte. pouze v případě, že by neplacené volno trvalo od 1. do posledního dne v měsíci, nebyl by tento měsíc důchodově pojištěn.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 2. 2014 14:27
Obvodní lékařka mi vystavila ošetřování člena rodiny na mého otce,
který byl po operaci, i když s ním nežiji v jedné domácnosti. Ošetřovné obdržela OSSZ, odkud mě informovali, že nemám nárok
na žádný příspěvek. Mám to tedy chápat tak, že celých 8 pracovních dnů, kdy jsem ošetřovala otce mám omluvených =ale bez peněz ? V podstatě to je jako neplacené volno, tak se chci poradit, jestli za toto období musím doplácet nějaké zdravotní případné sociální pojištění. Nebo jaké z toho pro mě vyplývají další povinnosti. Děkuji předem za radu.