Re: drobné opravné položky
v roce 2015 před promlčením každé pohledávky (4 roky, pokud nemáte potvrzené uznání dluhu) zrušíte daňové OP a daňově odepíšete,
výše uvedené můžete udělat i v roce 2014
pohledávky byste měla po odpisu dále vést v podrozvaze
Re: drobné opravné položky
Někde jsem četla, že OP se zruší pokud nastalo promlčení pohledávky a současně odpis pohledávky. A že jsou daňově uznatelné, ale musí se počkat až uplyne doba promlčení. Tak nevím, ale v zákoně to nemůžu najít.
V zákoně je uvedeno, že po odpisu se má vést evidence, ale nestanoví jaká. Stačí třeba vést tabulku v excelu nebo tak něco?
Moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 2. 2014 10:01
Prosím, potřebuji vytvořit opravnou položku k drobným pohledávkám. Dělám to poprvé a nejsem si jista, zda jsem to pochopila správně. Naše firma má 3 vydané faktury v roce 2011, celkem za 25 tisíc. Ještě za rok 2013 bych vytvořila opravné pol.
2013 558/391 25 000,- vytvoření OP
558 bude daňové uznatelné
2015 nebo 2016 ?
391/558 zrušení OP daňově uznatelné
546/311 odpis pohledávek také daňově uznatelné
Nejsem si jistá rokem zrušení opravné položky, jestli 2015 nebo 2016.
Pokud jsem to udělala dobře, mělo by to být ve výnosech 1 a v nákladech ve výsledku také 1.
Moc děkuji
Jarka