Re: Důchodce na DPČ
Teď mě napadlo, nastupuje v půlce měsíce a pokud nebude mít 2500 Kč tak jak to bude? Ke 20.2. 14 ho teď přihlásím a po zjištění, že nemá k výplatě 2500 Kč za únor, ho odhlásím k jakému datumu ze zdr. pojištění?
>>>>Dobrý den, prosím o radu . Přijímáme starobního
>>>>důchodce na DPČ. Mám sepsanou smlouvu. Má podepsat
>>>>prohlášení, když nemá odpočet na dani? Mám ho
>>>>přihlásit na OSSZ
>>>>a na zdr. pojišťovně? Prosím pomozte, ještě jsem
>>>>takový případ neměla. Děkuji.
>>>
>>>Ano, budete odvádět ZP a SP, tak ho musíte přihlásit.
>>>Jestli nemá prohlášení podepsáno jinde, může podepsat
>>>u vás.
>>Moc děkuji.
>Teď mě napadlo, nastupuje v půlce měsíce a pokud
>nebude mít 2500 Kč tak jak to bude? Ke 20.2. 14 ho teď
>přihlásím a po zjištění, že nemá k výplatě 2500 Kč za
>únor, ho odhlásím k jakému datumu ze zdr. pojištění? Musí mě nějak doložit, že je důchodce?
Na sociálku ho přihlásíte (nebo zatím nepřihlásíte) podle toho, jak je dohoda sepsaná (jedná se o ZMR nebo ne? Jak je smluvená částka odměny?). Na ZP ho přihlásíte, až v měsíci dosáhne 2500 Kč, pak ho přihlásíte zpětně. Když nedosáhne, nepřihlásíte ho. Když dosáhne, přihlásíte, když pak zase třeba nedosáhne, odhlásíte. A tak pořád dokola.
Bude mít kolem 4000 Kč. Takže počkám podle první výplaty za únor a potom teprve přihlásím na zdr. pojišťovnu. Na sociálku tedy podle smlouvy už k tomu 20.2. Děkuji.
Ještě mám zaměstnance, který marodil od 27.1.2014 do 17.2.2014. Příloha k žádosti na sociálku má mít rozhodné období 1/2013-12/2013? Děkuji
Abyste mohla určit, zda je jedná nebo nejedná o ZMR, musíte napsat, jak je dohoda sepsaná. Jen podle toho se totiž určí, zda jde o ZMR nebo ne. Pokud by to bylo ZMR, pak když nevydělá ani 2500, SP se neodvádí. Pokud by to nebylo ZMR, bude se odvádět SP, i když nevydělá 2500. Takže zjistit toto je důležité.
U ZP ZMR nerozhoduje, tam je to u DPČ tak, že když nevydělá 2500 - neodvádí se, vydělá 2500- odvádí se.
K druhému dotazu - ano, uvádí se 12 měsíců před měsícem začátku nemoci, takže pokud nemoc začala v lednu 2014, pak to budou měsíce 1-12/2013 (pokud tedy u Vás celý ten rok byl zaměstnaný).
Pokud je DPČ psána tak, že tam není uveden výdělek 4500 Kč měsíčně, ale je tam uvedeno, že bude pracovat MAXIMÁLNĚ 20 h za týden a 57 Kč (+nějaké prémie) za odpracovanou hodinu, pak se z toho nedá předem určit, jaký bude jeho výdělek a tudíž se jedná o ZMR. Což znamená, že sociální se bude odvádět jen v případě, že dosáhne aspoň 2500 Kč. To slovo maximálně je důležité, protože to znamená, že může odpracovat 20 h každý týden, ale také třeba jen 1 hodinu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 2. 2014 13:52
Dobrý den, prosím o radu . Přijímáme starobního důchodce na DPČ. Mám sepsanou smlouvu. Má podepsat prohlášení, když nemá odpočet na dani? Mám ho přihlásit na OSSZ a na zdr. pojišťovně? Prosím pomozte, ještě jsem takový případ neměla. Děkuji.