Re: Daňové zvýhodnění při souběhu příjmů
Bohužel je to opravdu tak, že daňové zvýhodnění, které jste měla v zaměstnání, musíte vrátit. Může si ho uplatnit manžel, za celý rok, pokud splňuje podmínky (zaměstnání, výdaje skutečné, příp. procenty, ale vyšší příjmy ze zaměstnání než ze živnosti)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 2. 2014 15:26
Dobrý den,
při zpracování svého daňového přiznání jsem narazila na problém daňového zvýhodnění při souběhu příjmů ze SVČ a ze závislé činnosti.
V roce 2013 jsem byla OSVČ, od půli roku také zaměstnanec (nastal souběh). V zaměstnání jsem uplatnila základní slevu na poplatníka a také daňové zvýhodnění na své dvě děti.
Nyní jsem sečetla příjmy a základ daně ze SVČ vyšel 200 tis a ze závislé činnosti 100 tis Kč. U SVČ uplatňuji výdaje paušálem, přičemž nesplňuji podmínku méně než 50 % příjmů, abych si mohla děti uplatnit v daňovém přiznání. Potom se celý výpočet daně ovšem tváří tak, že mám slevu na dani 'vrátit' i za dobu uplatňovanou v zaměstnání, což mne trochu překvapilo. Je to opravdu tak? V přiznání jsem si chtěla uplatnit zvýhodnění pouze za druhou půli roku, tedy za dobu zaměstnání.
Pokud to tak opravdu je, může si děti uplatnit za celý rok manžel? (jde mi o to, že jednou už jsem je uplatnila v zaměstnání, sice je pak v přiznání 'vracím', ale uplatněny už vlastně byly ...)
Děkuji velice za odpověd.