Re: FAP - číselná řada 2013 nebo 2014
ano z pohledu roku 2013, nebudete mít v závazcích z obchodního styku, budete vykazovat jako výdaj příštího období.
Nelamte si hlavu, máte to správně jen to třeba příští rok zaúčtujete ještě správněji.
ve zkratce: faktury s DUZP 2013, které obdržím do konce ledna 2014 účtuji klasicky v řadě 2013 (pro přesun DPH používám 345)
Toto masivní používaní účtu 383 vzniklo celkem zbytečně, když se začalo uplatňovat DPH dle data obdržení, ale opakuji - není to špatně
Pro odůvodnění: Jak "účtujete výnosové " faktury?
Tam dáte DUZP 31.12, vystavení 5.1. a bez přemýšlení zaúčtuje v řadě 2013 na 311/602. Nad případným použitím účtu 385 a řady 2014 se ani nezamyslíte.
Zatím ještě pořád mám na těch fakturách řadu z r. 2013 a chtěla jsem to do toho roku i zaúčtovat, ale program měl problém s různými daty u vystavení, UZP a DPH. Když nechám UZP 2013, mám vše zaúčtované v r. 2013, ale protože vystavení je v r. 2014, tak se mi to nezobrazí v neuhr. závazcích. Moc se omlouvám za svou blbost, mohla byste mi blíž popsat svůj postup, kdy to máte vše do roku 2013? Vše účtujete klasicky, ale jak to děláte s tím DPH? Můžete mi napsat i na mail: letochova.k@seznam.cz. Mockrát Vám děkuji.
Můj SW umí bez problémů "přesun DPH "(to účtuji na 345/321, v dalším období automaticky 343/345) , z Vašeho textu bych skoro řekla, že používáte POHODU a s tím Vám bohužel neporadím (ale asi to taky umí)
Zkuste to s novým dotazem na přesun období DPH s názvem vašeho SW
To máte pravdu, my jsme na něj přešli z Ekonoma na základě doporučení jedné účetní a daňové kanceláře. Ale většinou, když něco potřebuji a volám na podporu, tak se dozvím, že to nejde. Účetnictví ještě není tak hrozné, nevím, jestli jste na něm zpracovávala mzdy, to je teprve zážitek :)
Ano mzdy i účetnictví. Mně hrozně vadilo, že se v sestavách špatně filtruje, polovina výstupů nejde exportovat do excelu a saldo je tak nepřehledné (pro mě) že jsem si to radši ručně odškrtávala, což byla, při cca 5 tisicích vystavených faktur ročně, hrozná fuška. A vůbec, jak to není program ve Windows, ale v dosu, připadá mi to hrozně neohebné a uživatelsky nepřívětivé.
Já na něm účtuju od r. 2012 a to už přešli na Windows, ale občas stačí zadat špatně tečku a program hned kolabuje a má problém. S těmi sestavami máte pravdu, já si pro jistotu celý rok kontrolu tak, že si vyjedu pohyb každého účtu, na kterém bylo účtováno, zvlášť a jedu šanon po šanonu a odškrtávám všechny položky taky ručně. Prostě tomu programu nevěřím. A člověk nikdy neví, kdy se mu ty přehledy můžou hodit. Naštěstí jsme střední firma, ale i tak je to děsná práce. Mají tam strašně moc různých sestav, ale málo kdy se mi podaří, že se mi shodují a většinou tam není to, co potřebuju.
Nejvíc mě na Stereu "baví", že si občas zaúčtuje úplný nesmysl a to přesto, že dávám údržbu dat. Na podpoře to nějak odstraní, ale nejsou schopni mi říct, kde se to tam vzalo a jak to můžu preventivně hlídat. Nebo mi řeknou, že to program neumí, ať to zadám ručně, pak je nějaký problém a oni mi řeknou, že za to program neodstraní, protože je tam účtované ručně (ale přitom co jsem si dělala sama, jsem měla dobře). No a pak si vyberte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 2. 2014 11:03
Dobrý den,
mám tři přijaté faktury, u nichž UZP patří do roku 2013, ale vystaveny byly až v roce 2014. Náklady jsem zaúčtovala interním dokladem 518/383 k 31.12.2013 a v roce 2014 je zaúčtuji do přijatých faktur 383/321 a 343/321. Moc Vás prosím o kontrolu, jestli je to tak správně a zároveň mám dotaz ohledně číselné řady, kterou pro tyto tři faktury zvolit. Jestli ještě do r. 2013 (nákladově patří tam), nebo už 2014 (zúčtovány budou až letos a závazky taky patří až do letoška).
Moc děkuji za odpověď, nemám s tím moc zkušeností.