Zaměstnání malého rozsahu

• (neregistrovaný)

21. 2. 2014 16:37

Dobrý den, můžete mi prosím "po lopatě" vysvětlit, co je zam.mal.rozsahu? Vím, že se již nezkoumá počet odpracovaných kal. dní, příjem musí být do 2.500,-Kč, ale je to při DPP, dohodě o prac.činnosti, nebo klasický prac.poměr? Nebo když jsem zaměstnaná pouze část měsíce a nemám sjednanou mzdu? Můžete mi prosím poskytnout vysvětlení příp. nějaký případ z praxe? Děkuji velmi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2014 16:49

Lenka28 (neregistrovaný)

Re: zaměstnání malého rozsahu
      ZMR - je při Dohodě o pracovní činnosti - odměna nesmí být vyšší než 2499,- Kč. Dohoda musí být napsaná tak, aby z ní bylo zřejmé, že se jedná o ZMR.

Zaměstnáním malého rozsahu se rozumí zaměstnání, v němž jsou splněny podmínky výkonu zaměstnání na území ČR, avšak není splněna podmínka sjednání příjmu ze zaměstnání ve stanovené výši. Jde o situace, kdy sjednaná měsíční částka započitatelného příjmu je nižší než rozhodný příjem, anebo měsíční příjem nebyl sjednán vůbec.

• 21. 2. 2014 16:54

Kara (neregistrovaný)

ZMR není jen při DPČ, může jít i o pracovní poměr. Teď už nemám čas se rozepisovat, jak určit ZMR jsem tu vysvětlovala už mnohokrát, naposledy myslím dnes nebo včera. Hledejte. Když tak vysvětlím později.

• 21. 2. 2014 17:06

Lenka28 (neregistrovaný)

Ano, vypadlo mě slovíčko většinou. U HPP se se ZMR moc teda nesetkávám.

• 21. 2. 2014 17:22

inzinyrka (neregistrovaný)

HPP na ZMR bývá ve školách a školkách, třeba výdej stravy, úklid, a také proto, že jednotlivé činnosti jsou financovány z různých zdrojů a čerpání musí být vedeno zvlášť. Pak se stane, že zaměstnankyně má třeba 3 ZMR, ale pojištěná není ani z jednoho :-(

• 21. 2. 2014 17:30

xx (neregistrovaný)

Pracovní poměr určitě NE! Bokem stojí i DPP,
      Jinak může jít prakticky o jakýkoliv (jednatelská odměna, DPČ, odměna v SVJ), kdy je sjednána odměna nedosahující 2.500Kč, či výšku odměny nelze určit. Od roku 2014 se případný souběh těchto činností v měsíci sčítá pro účely případné přihlášky na OSSZ.

• 21. 2. 2014 22:37

Kara (neregistrovaný)

S tím pracovním poměrem se mýlíte. ZMR může být i pracovní poměr.

• 22. 2. 2014 12:32

xx (neregistrovaný)

NO, tak to je zjištění. PP mám postavený nějak "mimo" ZMR. Marně přemýšlím, kdo mě o tom přesvědčil - zákon však hovoří jednoznačně ...

• 21. 2. 2014 16:57

inzinyrka (neregistrovaný)

Není to tak, že "příjem musí být do 2500", a DPP se režim ZMR vůbec netýká. Při posouzení, zda jde nebo nejde o ZMR, se řídíme tím, jak je sepsaná pracovní smlouva (nebo DPČ) v oddíle o určení mzdy (odměny z dohod).
      Je-li v tomto papíru jasně napsané, že měsíční mzda bude třeba 10.000 (tedy víc než 2500), nebo že odpracuje 10 hodin v měsíci a dostane 250 Kč na hodinu, nebo že týdenní pracovní doba je 15 hodin a mzda na hodinu činí 50 Kč (tady násobíme 4), NENÍ to malý rozsah. V tomto případě se odvede z každé koruny, i když v měsíci bude mzda třeba jen 100 Kč.
      Je-li sjednáno, že měsíční mzda bude 2499, nebo nebude-li stanovena vůbec (to je tehdy, pokud jsou tam formulace jako "maximálně 20 hodin" "dle potřeb zaměstnavatele" "nepřesáhne polovinu stanovené týdenní pracovní doby" apod., čili i když bude stanovena hodinová odměna třeba 500, ale nebudou pevně stanoveny hodiny), JE to ZMR. V tomto případě zaměstnance nepřihlašujeme a ze zúčtovaného příjmu neodvádíme. Jakmile ale zúčtovaná mzda v měsíci dosáhne nejméně 2.500, musíme odvést pojistné a zaměstnance přihlásit zpětně od počátku smlouvy. Odhlašujeme pak až po skončení smlouvy, i když by už nikdy nedosáhl rozhodného příjmu.
      Shrnu: Jestli jde nebo nejde o ZMR, to je jednoznačně dáno pracovní smlouvou nebo dohodou. Ten papír může být sepsán jako ZMR a zaměstnanec může mít každý měsíc třeba 50.000, jen proto, že není možné dopředu určit rozsah práce. Ale Podle toho, co je v papíru, se teprve odvíjí povinnost odvést z každé koruny, nebo odvádět pouze z příjmů 2500 a víc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).