Re: inspekce práce
Já se divím vám, protože to jsou elementární chyby, kterých jste se nemuseli dopustit, kdybyste si zákoník práce pořádně přečetli. Jasně se říká informovat mj. o místu výplácení mzdy, o výpovědních dobách apod. Za nesplnění povinností při vzniku PP je možná pokuta až 300 000 Kč, za neposkytnutí zaručené mzdy až 2 miliony.
Výpovědní doba se řídí Zák. práce, tak to mám vypisovat do smlouvy? Všichni měli smlouvy na dobu určitou. Smlouvy sepisuji dle vzoru v účetním programu, tak jsem nepředpokládala, že by tam byly takové nedostatky, které by IP vadili. A když se podívám na smlouvy z 2000, tak to by byly totálně nedostačující.
To je podle toho, kdo k vám na tu kontrolu přijde. U nás byli taky a šli hlavně po bezpečnosti práce na pracovišti. Z veškerých personálních věcí chtěli vidět jen jakýkoliv 1 výkaz práce a podle něj zpracovanou výplatu. Mohla jsem si i vybrat, který člověk to bude, měsíc si řekli sami. Pak nám dali protokol, kde bylo psáno, jaké závady v BOZP máme odstranit a do kdy, potom jsme museli poslat zprávu, že k nápravě došlo a jakým způsobem, a na další kontrolu, jestli jsme to fakt udělali, už nikdo nepřišel. No a z toho zase dojde druhej kontrolor k vám a lpí na všem. Takže to si nevyberete.
Viz § 37 zákoníku práce Informování o obsahu pracovního poměru
Píšete: "Nechápu větu v protokolu, že jsme neinformovali
zaměstnance o výpovědních dobách. Všichni mají smlouvu na
dobu určitou, tím je myslím řečeno vše..." - co tím myslíte? Vždyť přece i pracovní poměr na dobu určitou může být ukončen výpovědí, jak ze strany zaměstnance, tak ze strany zaměstnavatele.
Pokud vás obtěžuje mně odpovídat, tak to nedělejte a omlouvám se, že jsem vás připravila o čas. Chtěla jsem znát názor někoho zkušenějšího a poradit. Pokud nestačí, tak nestačí a doplním si to. Dohadovat se vámi nechci. Jen jsem napsala, co máme uvedeno ve smlouvách...Potřebuji to co nejlépe napravit a neudělat další chybu a hlavně vyřešit, co s tou zaručenou mzdou než to slovíčkaření o profesi apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 2. 2014 13:58
Dobrý den, proběhla u nás kontrola inspektorátu práce na udání a mám po ní chuť napsat: "Inspekce práce aneb podpora živnostníků v Čechách". Prosím moc o názory a rady. Měli jsme zaměstnankyni - servírku, vyhodili jsme ji dle §55 Zák. práce, což bylo dle inspekce v pořádku. Alkohol na pracovišti, odnesla si tržbu, neseděla inventura zásob, 3 neděle neomluvená absence. Takový člověk podal stížnost, že nedostal zápočotvý list, ELDP, poslední výplatu. Vše bylo vystaveno a zasláno na adresu uvedenou v PS zaměstnankyně. Vše se vrátilo. A těď k výsledku kontroly.
Němeli jsme označen bližší rozsah práce v PS. Ve smlouvě bylo servírka. My musíme mít servírka s inkasem. I když jednou kasíruje, podruhé ne.
Dále máme ve smlouvě napsáno, že mzda bude vyplácena hotově, k rukám zaměstnance k 15. každého měsíce, pokud nepožádá PP. Také špatně, musíme mít napsáno, kde! Takže jsme ji měli tu výplatu donést domů nám řekl pan inspektor (i když už od 7/2013 je někde v Praze a všechny dopisy se vrátily). Navíc, když půl roku bere výplatu na pracovišti, proč by tomu mělo být jinak?!
Nechápu větu v protokolu, že jsme neinformovali zaměstnance o výpovědních dobách. Všichni mají smlouvu na dobu určitou, tím je myslím řečeno vše....Ostatní se řídí Zákoníkem práce.
Další problém je zaručená mzda, což je jasné, ale pro nás finančně náročné, takže hrozí buď propouštění nebo zkrácení úvazku.
Máte někdo zkušenosti s kontrolou a jaká výše pokuty Vám byla vyměřena? Můžeme se aspoň nějak lehce ohradit? Nebo nějaký ušlý zisk požadovat na dobu neomluvené absence zaměstnankyně? Opravdu se pak nedivím, když podnikatelé seknou s podnikáním a pošlou zaměstnance na pracák. Hezký den a děkuji za názory.