Re: automat na kávu
Na splátkovém kalendáři je napsáno, že předmětem smlouvy mezi dodavetelem a odběratelem je poskytnutí služby dle podmínek "Servisní a materiálové smlouvy" - a tam je napsáno, že je to za užívání automatu.
Mají ho v pronájmu od roku 2010, tak jsem schopná, jestli se to nemůže dát do nákladů.... tak to vyhodit z nákladů jen letos, ale co s uplatněným odpočtem DPH??
takže nejde o odkup, ale o pronájem? je ve smlouvě napsáno, že po určité době např. automat odkoupíte?
Děkuji Vám za snahu a čas.
Majitel mi tvrdí, že prý když to dává zákazníkům zdarma k uzavřené smlouvě, tak to je uznatelné....
Stále mi opakuje, že to mají zjištěné a že se to do nákladů může dávat, tak na jeho riziko to tam nechám.
Ty náplně taky, protože už byl uplatněn odpočet DPH.
pronájem automatu (pokud to pronájem je) může být v daňových nákladech s nárokem na odpočet, ale občerstvení zdarma je podle mě repre
já bych po něm žádala písemné stanovisko daňového poradce, že u občerstvení jde o daňový náklad a podle kterého ustanovení ZDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2014 10:20
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví firmy, která má ve splátkovém odkupu automat na kávu.
Bývalá účetní dávala splátky do nákladů (na účet 518) a uplatňovala si odpočet DPH.
I když firma koupila náplně, tak je dávala do nákladů (na účet 501) a uplatňovala si odpočet DPH.
Automat stojí na prodejně - nápoje jsou pro zákazníky i zaměstnance zdarma.
Lze to takto účtovat a uplatňovat DPH nebo je to špatně???